Силното възстановяване на Китай излага хегемонията на долара на риск

Зелената валута вероятно ще остане водеща през следващите няколко години, но засилващият се интерес към юана не е за подценяване

15:15 | 9 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възстановяването на Китай от пандемията възобнови многогодишния дебат за това колко дълго може да продължи 50-годишното господство на долара на световните пазари.

Борбата на САЩ за контрол над коронавируса и съживяване на икономиката му рязко контрастира с азиатската държава, където растежът се завърна. Тази дивергенция - най-лошото представяне на зелените пари от 2017 г. насам, наред с напредването на юана – повдигна въпроси за хегемонията на долара, пише Bloomberg в свой анализ.

Популярността на

Популярността на зелените пари сред чуждестранните централни банки е спаднала. Графика: Bloomberg 

Спадът на долара като световна резервна валута прогнозира от години. Преди възходът на юана се говореше за еврото като наследник на долара. Нищо обаче така и не успя да надвие двойните сили, подкрепящи върховенството на долара: ролята на САЩ като двигател на глобалния растеж и това, че валутата бе първият избор на инвеститорите за убежище по време на кризи. Тези два стълба бяха толкова мощни, че преди години получиха названието „доларовата усмивка“ в трейдърските кръгове.

Вирусът обаче ерозира двете традиционни опори на валутата. Това е и малко ироничен край на стремежа на президента Доналд Тръмп за по-слаб долар. Юанът от своя страна се възползва от търсенето на икономическа ефективност и на активи, изолирани от последиците от пандемията.

„Центърът на световната икономика се измества от Северния Атлантик, където е от 500 години, към Тихия океан. Валутните пазари ще отразят това с течение на времето“, каза Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex.

Втората по големина икономика в света Китай сега ще замени САЩ като водещ двигател на растежа през 2028 г., пет години по-рано от очакваното само преди година, прогнозираха от  Центърът за икономически и бизнес изследвания през миналия месец.

Докато американската икономика се очаква да се възстанови през 2021 г., нараствайки с 3,9%, Китай е на път да отчете ръст в БВП с повече от 8%. А централната банка на азиатската страна  обмисля затягане на паричната политика - в ярък контраст с обещанието на Федералния резерв за приспособима политика, което спомогна за слабостта на долара.

Инвеститорите са вложили 135 милиарда долара в китайски облигации през 12-те месеца, приключили на 30 септември, показват данни, събрани от Bloomberg. Китайските 10-годишни облигации дават повече от 3% възвръщаемост , срещу малко над 1% за държавните книжа на САЩ. Акциите също се оказаха популярни, като привличат 155 млрд. долара за същия период.

Въпреки че над 60% от световните валутни резерви са деноминирани в долари - както са били в продължение на повече от две десетилетия – държането на зелените пари от инвеститорите пада до най-ниското си ниво от 1996 г. в края на третото тримесечие. Еврото, паундът и йената са спечелили от този спад, но само юанът е отчел увеличаване на търсенето си - до 2,1% - през последните три тримесечия.

Това кара някои анализатори да преосмислят подхода си към валутата. От HSBC Holdings Plc заявяват, че юанът повлиява все по-силно върху седмичните промени в цените на паунда и свързаните със суровините валути, докато стратезите в Societe Generale SA смятат, че китайската валута повлиява на настроенията към риска.

Понастоящем юанът е петата най-използвана валута за глобални разплащания, като представлява около 2% от трансакциите, сочат данните на Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, която обработва съобщения за трансгранични плащания за повече от 11 000 финансови институции в 200 държави. Въпреки че това все още е малък дял, когато Swift за първи път започна да проследява валутите по този начин през 2010 г., китайските пари бяха класирани на 35-то място.

Citigroup прогнозира, че валутата може да поскъпне до най-силната си стойност от почти три десетилетия спрямо долара през 2021 г., а Goldman Sachs Group прогнозира покачване до нива, невиждани от 2015 г. насам.

Това обаче може да задейства реакция от властите.  През 2015 г. Пекин неочаквано обезцени валутата, предизвиквайки най-голямото дневно поевтиняване на юана от 20 години насам. Досега централната банка на Китай само забави, вместо да спре напредъка на юана, като направи по-евтино за търговците да залагат срещу валутата и като отпусна капиталовите ограничения, за да позволи повече изходящи потоци.

Всяка намеса би забавила не само напредъка на юана, но и предизвикателството му към долара. Въпреки бичи настроението за юана медианната прогноза на някои от най-големите имена на финансовата индустрия е за ръст в стойността на валутата от по-малко от 1% през 2021 г. В сравнение с това се очаква  рублата да поскъпне с над 3%, а бразилския реал - с над 6%, показват данни, събрани от Bloomberg.

Хегемонията на долара обаче може да намери съюзник в лицето на бившия управител на Фед Джанет Йелън, която е избраната от Джо Байдън да застане начело на Министерството на финансите.

И все пак нарастващият апетит за китайски активи не е за подценяване дори ако зелените пари остават доминиращата валута за търговия, капиталови пазари и резервите за няколко години напред .

„Ние сме изключително бичи настроени за развиващите се пазари, което основно се основава на виждането, че китайската икономика ще бъде силна през 2021 г. и че Китай е свършил чудесна работа в борбата с вируса“, ​​каза Джон Малой, портфолио мениджър и съпредседател на екип за нововъзникващи и гранични пазари в RWC Partners.