Как интернет ботове променят правилата на онлайн търговията?

Членството в eлитни бот групи да струва може да струва до стотици долари

22:03 | 27 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Как интернет ботове променят правилата на онлайн търговията?

Черният петък и коледното пазаруване са тук. Но всички страхотни сделки за продукти с голямо търсене вероятно ще бъдат разграбени от армия ботове, работещи за тези, които искат да спечелят, пише BBC. 

Ботовете са непрекъснато работещи софтуерни програми, които се появяват в мрежата на дребно от години. Но пандемията означава по-голямо търсене на много артикули и много повече хора, пазаруващи онлайн.

Какъв е проблемът с бота?

Търговските ботове сканират страниците на уебсайтове по целия свят за секундата, в която даден артикул се продава, и предупреждават собствениците си, за да могат да победят останалите. Някои автоматично го купуват, което е в пъти по-бързо, отколкото човек е способен да извърши покупката.

Ето как изчерпаната PlayStation 5 се предлага в eBay за стотици лири повече от стандартната цена и защо Xbox Series X се появи онлайн за 5000 британски лири.

"Пандемията предизвика проблеми с веригата за доставки по-рано тази година, физическите магазини са затворени, всичко е онлайн – това е и най-големият фактор", смята Томас Плат от фирмата за управление на ботове Netacea.

„Освен това ботовете наистина стават лесно достъпни и лесни за използване".

Пускането на компютърната видеокарта за игри Nvidia, 3080, беше „един от най-показателните случай за това, на което са способни ботовете“, смята  един от модераторите от r/BuildaPCSalesUK - група от „ловци на сделки“, които си помагат взаимно, за да намерят части за компютър.

„Потребителите на уебсайтовете за търговия на дребно изобщо нямаха възможност да видят бутона „купи сега“, веднага се появи, че цялото количество е разпродадено. Това отне по-малко от секунда след пускането им на пазара“.

Роб Бърк, бивш директор на международната GameStop, казва, че ботовете винаги са били проблем.

„Понякога повече от 60% от трафика ни, при стотици милиони посетители на ден, е от ботове или скрепери. Особено в навечерието на големите намаления. Това създава етична дилема пред магазините. От една страна, те просто искат да продадат продуктите си, така че кой се интересува дали е бот или „реален“ клиент?“

Бърк допълва, че от друга страна, ако никой, или пък малка част от реалните клиенти получат продукта от един търговец, то всички останали ще пазаруват от конкурентите.

Как работят?

Така наречените „снайперски“ ботове издават предупреждения за потребителите, когато даден артикул отново е наличен в склада, позволявайки на собственика му да го купи преди някой друг.

Но най-напредналите ботове, които са „всичко в едно“ - забелязват офертата и веднага купуват.  

Управляващите подобни ботове общуват помежду си в частни канали за чат в приложения като Discord, разменят съвети за това кой какво ще купува, слухове за времето за пускане на продажбите и дори се опитват да намерят страниците на магазина, преди тя да бъдат официално в продажба. Собствениците на ботове използват тази информация, за да настроят своите атаки.

Членството в тези елитни групи може да струва от десетки до стотици долари. А самите ботове също са изключително скъпи. Това се превръща в огромен бизнес. Само пазарът за препродажба на обучители се оценява на около 2 млрд. долара и нараства с 20% годишно според американската консултантска компания Cowen.

Какво означава това за коледно пазаруване и черния петък?

Всичко това означава, че намирането на най-търсените артикули е по-трудно от всякога - особено ако има наистина добра промоция.

И тогава започва купуване на предмети на ниски цени и продажбата им по-скъпо, като се печели от ценовата разлика.  

„Можете да купите всичко, стига да знаете, че след след две седмици намаленията ще са свършили и ще може да ги препродадете на двойни цени“, обяснява Плат.

Какво може да се направи по въпроса?

Технически няма нищо незаконно в практиката. Обединеното кралство забрани използването на такива ботове за продажба на билети, но в други сектори на дребно това не е изрично в противоречие със закона.

Търговците обаче предлагат интелигентни решения.

Currys PC World обърка много от своите клиенти, когато PS5 и Xbox Series X бяха пуснати в продажба на цена от 2000 британски лири повече, отколкото трябваше да бъдат. На реални клиенти с предварителни поръчки беше изпратен код за отстъпка от 2005 паунда, който трябваше да се въведе ръчно, което автоматично върна цената до реалната (минус депозита за предварителната поръчка от 5 паунда).

Други проследяват списъците с поръчки и отменят подозрителните – например, ако един адрес е направил поръчка за дузина от същия артикул.