EИСК: "Зомби комитетът" на ЕС, който продължава да същестува без ясна цел

Европейският икономически и социален комитет, който струва 140 млн. евро годишно на страните членки, се оказва скъпа реликва от една отминала епоха

14:54 | 28 октомври 2020
Обновен: 15:16 | 28 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Над 140 милиона евро годишно струва на страните членки на Европейския съюз да се създават мнения за европейските закони, които малко политици действително четат, пише в свой анализ Politico.

За многото си критици Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК), който трябва избере новия си президент днес, е скъпа реликва от една отминала епоха. Освен това той не успя да се справи с твърденията за „психологически тормоз“ от един от неговите висши членове. 

Гръмките твърдения за тормоз на работното място предизвикаха ужас в Европейската комисия и Парламента, като същевременно хвърлиха светлина върху вътрешните процеси на комитета. В най-лошия сценарий недоброжелателите казват, че комитетът е нищо повече от схема за предоставяне на работа, осигуряваща удобни постове за бизнесмени, синдикални активисти и лобисти, като същевременно тази субинституция има незначително въздействие върху европейските закони.

Защо тогава съществува ЕИСК?

„Много малко депутати четат становищата на тази комитет. Въздействието му е близо до нулево“, коментира Томаш Здеховски, евродепутат от Европейската народна партия. По думите му това е зомби комитет, който въпреки че е загубил целта си, все още продължава да функционира.

Комитетът е основан през 1957 г. по модела на подобна институция във Франция. Според уебсайта си ЕИСК той действа като „гласът на организираното гражданско общество в Европа“, като обединява 329 членове на сдружения на работодатели, профсъюзи и организации на гражданското общество от целия ЕС. Институциите на блока са задължени да изискват необвързващи становища от ЕИСК по предложеното законодателство, което засяга въпроси като социалната политика, правата на служителите, единния пазар и земеделието.

Но критиците се съмняват дали тази функция всъщност е необходима.

„През 60-те, 70-те или 80-те години мненията му със сигурност бяха полезни и взети предвид“, коментира Анри Малосе, президент на ЕИСК от 2013-2015 г.

„Но институциите се развиха. Днес Парламентът е много по-мощен и обхваща гражданското общество. Комисията също така е по-активна, консултирайки се с различни заинтересовани страни, преди да предложи нови закони. Мненията на ЕИСК загубиха своето значение. На практика едва ли някога те се четат“, обяснява Малосе.

По думите му институцията е трудно променима.

„Има обща липса на готовност за реформи. Хората казват: „Защо трябва да се променяме? Правим това, което се изисква от европейските договори, нито повече, нито по-малко “, заяви Малосе.

Комитетът привлече и критики от евроскептичните законодатели.

„ЕИСК живее в сянката на другите институции на ЕС, като го казвам съвсем спокойно, защото никой не е питал всъщност какво правят и за какво са полезни“, коментира Дерк Ян Епинк, нидерландски евродепутат, който работи от 1999-2007 г. в кабинетите на бившите европейски комисари Фриц Болкещайн и Сиим Калас.

„Това е инструмент за присвояване на членове от цял ​​ЕС в Брюксел и те обичат да идват тук, защото се чувстват важни. Те се срещат с други членове, провеждат дебати и вечерят приятно”, коментира Епинк, като допълва, че не може да си представи нито един момент, когато те са имали действително влияние при вземането на решения.

Епник заяви, че по време на престоя му в Комисията становищата на комитета са изложени само няколко пъти - като „шега“ в дискусиите.

„Хората казваха:„ Предоставено ми е становище на комитета, много е важно, и всички започнаха да се смеят “, допълни Епник. 

Психологически тормоз

Комитетът можеше да продължи да съставя малко прочетени доклади, без много въпроси отвън, ако не беше обект на скандал с предполагаем тормоз, който разтърсва институцията от месеци. Поведението на полския член Яцек Кравчик е разследвано от службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ и сега той е изправен пред наказателни съдебни действия от белгийските власти. Кравчик многократно отрича да е извършил каквото и да е престъпление.

Миналата седмица евродепутатите отхвърлиха финансовите отчети на ЕИСК за 2018 г. поради неспособността му да се справи със скандалния случай. Но за да добави слой на тотален абсурд към скандала, Кравчик е преназначен от полското правителство за член на ЕИСК за следващите пет години въпреки възраженията на Европейската комисия. Номинацията му все още подлежи на потвърждение от страните от ЕС, като посланиците трябва да проведат гласуване днес.

В отговор на отказа на Парламента ЕИСК заяви, че е „напълно ангажиран ... да гарантира, че инцидентите от миналото няма  да се повторят“, и подчерта, че иска да установи „по-строги санкции“ срещу членовете, които нарушават вътрешните правила на институцията

По-малко работа,

По-малко работа, повече пари. Броят на предоставени становища от ЕИСК е намалял през последните години особено тези, които не са били поискани изрично от европейските институции. Графика: Politico

Друг основен повод за критика е издръжката на комитета. Годишният бюджет на институцията се е увеличил от 108 милиона евро през 2006 г. на над 142 милиона евро през тази година и вероятно 150 милиона евро през 2021 г. (включително „извънредни“ разходи по модернизиране на сградата), в очакване на окончателно съгласие от Съвета и Парламента.

Броят на

Броят на административния персонал на ЕИСК е намалял от 727 души през 2013 г. до 668 през 2019 г. Бюджетът на ЕИСК обаче продължава да нараства, като се очаква да достигне 150 милиарда евро през 2021 г. Графика: Politico

Това е по-скъпо от спорния „пътуващ цирк“ на Парламента, който преди коронавирусът да предотврати подобни пътувания, транспортира евродепутати и техния придружаващ персонал между Брюксел и официалното седалище на законодателната власт в Страсбург няколко пъти в годината.

ЕИСК твърди, че увеличаването на бюджета трябва да се разглежда на фона на инфлацията, въпреки че броят на административния персонал е намалял през годините. Критиците също така посочват, че членовете на комитета често не пишат сами становища си, а възлагат част от работата на външни консултанти, което през годините 2017-2019 струва между 400 000 и 580 000 евро годишно.

Въпреки че бюджетът е нараснал, броят на становищата е спаднал, с особено ниски нива през 2015 и 2019 г. За да компенсира по-ниското натоварване през тези години, ЕИСК подобри работата си, която не беше свързана с входящо искане (така наречените становища по собствена инициатива). Те представляват 53% от всички мнения през 2015 г. и 43 на сто през 2019 г., в сравнение с около 20% или по-ниски през други години.

Всяко едно

Всяко едно становище на ЕИСК струва все по-скъпо на данъкоплатците. Единичната цена от 560 хиляди евро през 2006 г. достига 1,1 милиона евро за 2019 г. Ако бъдат извадени така наречените "становища по собствена инциатива" от сметките, то тогава цената на едно становище достига 1,9 млн. евро за 2019 г. Графика: Politico

Но един настоящ член на ЕИСК се усъмни в стойността на такива непоискани становища. „Ако вече имаме проблем с това, че нашите становища, поискани от договорите на ЕС, не се четат, каква е ползата от издаването на още повече становища, които никой не е поискал?“ Друг член описва работата като „трудова терапия“.

Запазване на заетостта

Критиците посочват, че членовете на ЕИСК имат стимул да бъдат заети. За всяка среща в Брюксел те могат да искат по 290 евро на ден като надбавка за настаняване, храна и местен транспорт, без да се налага да предоставят касови бележки. Пътните разходи до Брюксел се възстановяват отделно.

И все пак няколко членове на ЕИСК не се нуждаят от настаняване, тъй като вече живеят в Белгия (най-вече Брюксел), където работят като представители на бизнеса или лобисти (последните налични данни от септември показват, че 29 членове на ЕИСК са имали регистриран адрес в Белгия). Те обикновено участват в заседания на ЕИСК в редовно работно време.

Протоколите от заседанията, публикувани от ЕИСК през май миналата година като част от разследване на EUObserver, показват, че естонският синдикалист Лийна Кар е получила около 46 000 евро законни надбавки за 160 заседания на ЕИСК, проведени в Брюксел между януари 2015 г. и май 2019 г., въпреки че живее в белгийската столица. Кар заяви, че е използвала парите, за да покрие разходите за собствения си апартамент в Брюксел и други недефинирани разходи, описани като легитимни.

След разкритията Европейската конфедерация на търговските профсъюзи (ЕКТП), за която работи Кар, приложи правило, че никой член „не може да получава надбавки от външен орган“, каза говорител. Кар подаде оставка като член на ЕИСК през май 2019 г., позовавайки се на „натиск в работата, оказван от ръководството ѝ“.

Противоречиво, ЕИСК реши, че по време на коронавирусната криза членовете му могат да поискат и дневна надбавка от 290 евро за присъствие на виртуални срещи. Комисията заяви, че правилото се прилага само за „основните“ срещи и в момента е в сила до края на октомври, но може да бъде удължено.

ЕИСК също така финансира пътувания, които не са пряко свързани с работата по законодателни становища. Пътните разходи за 2017-2019 г. - единствените години, за които такива данни са публично достъпни - показват, че пътуванията до други градове на ЕС са се увеличили от 1 524 през 2017 г. до 1 701 през 2019 г., като общо са стрували около 2,8 млн. евро през миналата година. Комитетът казва, че такива пътувания са необходими за участие в конференции на високо равнище или в диалози на гражданското общество, които спомагат в работата му.

Освен това ЕИСК все повече организира пътувания и извън ЕС, които са се увеличили от 172 през 2017 г. на 225 през 2019 г., струвайки 630 716 евро през тази година. Те включват пътувания до Южна Америка, САЩ и Япония за срещи с партньорски организации на гражданското общество. През 2019 г. имаше и по-екзотични пътувания до дестинации, включително Мавриций (струващо 57 618 евро), Барбадос (4 132 евро), Ямайка (2 677 евро) и Панама (9 982 евро).

Въпреки спадът

Въпреки спадът на становищата, броят и разходите по пътуванията на членовете на ЕИСК нарастват през последните години. Графика: Politico

През последните три години има и 16 пътувания до Китай на стойност 159 074 евро, въпреки тамошният дефицит на организации на гражданското общество, които да са независими от Китайската комунистическа партия. Служител на Комисията, който отказа да бъде посочен, разкритикува дейностите на ЕИСК като „вид туристическа агенция“ и постави под въпрос дали такива пътувания са въобще необходими.

Toп 3

Toп 3 дестинации на пътувания извън ЕС. Графика: Politico

В отговор на въпроси ЕИСК заяви, че международните пътувания се извършват „главно в отговор на мандати, получени чрез международни споразумения, подписани от ЕС с трети страни“, и подчерта, че бюрото на ръководството на ЕИСК е взело решение през април да "увеличи използването на видеоконференция вместо полети на дълги разстояния, като по този начин се обръща внимание на нарастващите пътни разходи и свързания с това въглероден отпечатък".

Обяви за пенсиониране

Единственият кандидат на ЕИСК за президентските избори в сряда, австрийският бизнес представител Криста Швенг, призна, че въздействието от работата на комитета може да бъде подобрено, но защити общата полезност на организацията.

„Имаме проблем с продажбата на нашите становища“, коментира Швенг пред Politico. „Това, което не правим достатъчно, е да отидем при докладчиците в Парламента с нашите мнения и да кажем: Можем ли да седнем заедно? Вижте, това казва организираното гражданско общество ... Когато намерим консенсус и повярвайте ми, с 27 държави членки и три групи от различни социално-икономически среди е трудно да се постигне консенсус. Тогава като политик всъщност можете приемете, че сте на сигурно място. И можете да надграждате върху този компромис".

Швенг каза също, че ще „разгледа по-отблизо“ легитимността на чуждестранните пътувания, след като бъде назначен на поста.

ЕИСК е изправен и пред въпроси дали някои от членовете му, които са се оттеглили от своите организации, все още могат да представляват ефективно гражданското общество. Старши дипломат коментира, че в някои случаи комитетът се е превърнал в удобна служба за пенсиониране на ветерани. ЕИСК заяви, че 66 от 329-те му членове за новия мандат са на 65 или повече години и че средната възраст на членовете е 55 години.

Германският член Петер Клевер например се оттегли в края на август от изпълнителния съвет на Федералния съюз на сдруженията на работодателите на Германия (BDA), но все пак беше номиниран за още пет години в комитета. Клевер каза, че продължава да „има взима предвид законните опасения на компаниите и техните служители“.

Швенг, която е член на ЕИСК от 22 години, също защити напредналата възраст на някои членове. „През годините съм работила с много пенсионирани колеги“, каза тя. „Смятам, че са изключително конструктивни и преди всичко имат време. Те бяха 70 или 80-годишни мъже и мога да дам и примери и за жени, от които бях впечатлена за тяхната енергия и ентусиазъм за Европа и от съдържанието, с което те могат да допринесат".

Кандидатът за президент призна и отговори на критиките на Парламента, че мненията на комисията често пристигат твърде късно. „Това е езиков проблем“, каза тя и добави, че становищата се изготвят в учебни групи от шест до 12 членове от различни националности, като всички имат право да получават текстове на родния си език. „Това може да отнеме много време, но това е нещо, което също трябва да  се спазва“, каза тя. „Това е част от демокрацията“.

Изисквания за реформа

Дори когато ЕИСК се подготвя за встъпителния дебат за новия си мандат в четвъртък, в който ще участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на парламента Дейвид Сасоли, исканията за реформа нарастват.

„Мисля, че по принцип е отлично, че има такива платформи, които обединяват различни социални партньори. Но не вярвам, че всичко това трябва да се организира с толкова много усилия, за да се постигне съгласие по становищата“, коментира Даниел Каспари, ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел в Европейския парламент, който призна, че„ на практика никога не е чел" становища на комитета.

Коос Ришел, бивш генерален директор в отдела по заетост и социални въпроси на Комисията, който редовно е работил с ЕИСК, заяви, че промените в комитета вероятно ще изискват промяна в договорите на ЕС. „Ако ролята на институциите на ЕС и техният баланс на силите се променят, те (ЕИСК) трябва да вземат това предвид и да се уверят, че ще останат актуални актуални“, уточни Ришел.

Швенг заяви, че не иска да коментира потенциални реформи преди изборите в сряда, но намекна за една област, в която могат да се направят промени: „Сега получаваме искания за становища, след като Комисията представи новите закони“, каза тя. „Според мен е по-логично Комисията да бъде консултирана на по-ранен етап“, добави Швенг. 

Дебат относно промяната на европейски договор  може да се проведе като част от планираната Конференция за бъдещето на Европа, в която ЕИСК трябва да участва. Евродепутатът Здеховски заяви, че не трябва да се изключват никакви опции - включително цялостното бракуване на ЕИСК.

Холандският евродепутат Епинк отправи подобно искане: „Хората се питат: За какво е всичко това?“, при обсъждането реформите в ЕС, „те трябва да са първите, които да изчезнат“.

Исабел Гарсия Муньос, испански евродепутат, заяви, че ЕИСК не трябва да бъде премахнат, а реформиран. „Трябва да бъдем внимателни с гласовете, които искат да използват каквото и да е оправдание, за да атакуват тази или която и да е друга институция или орган като част от обща атака срещу целия Европейски съюз“.