Туристическият сектор може да създаде проблеми на банките в Югоизточна Европа

Заемодателите могат да се окажат изправени пред ръст на необслужваните кредити, когато изтече срокът на сегашните стимули

12:37 | 8 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Пандемията от коронавируса нанесе удар на туристическия сектор в Южна Европа, особено на страни като Испания, Италия и Гърция. Пристигащите международни туристи намаляват, хотелите работят само с малка част от пиковата си заетост и многобройни малки фирми се борят за оцеляване на фона на слабата търговия на дребно, пише в свой анализ S&P Global Market Intelligence.

Кредитните ваканции, предоставени от банките, заедно с щедрите пакети за държавна подкрепа помогнаха на безброй бизнеси в туристическата индустрия да останат на повърхността по време на един най-лошите туристически сезони в историята, предотвратявайки вълната от фалити, смятат наблюдатели на бранша.

Но от страна на банковия сектор вече има потвърждения, че тези мерки не могат да продължат безкрайно и че заемодателите могат да се окажат изправени пред ръст на необслужваните кредити, когато изтече срокът на прилагане на сегашните стимули.

Банкови експозиции

Пътуванията и туризмът са основни двигатели на икономиките в Южна Европа, като те съставляват съответно 14.3% и 13% от БВП на Испания и Италия и 20.8% от БВП на Гърция, показват данните на Световния съвет за пътуване и туризъм за 2019 г.

Не е изненадващо, че този сегмент представлява важен компонент от кредитния портфейл на банките в региона. Средната експозиция сред 27-те испански, гръцки и италиански банки, включени в упражнението за прозрачност на Европейския банков орган за 2020 г. към сектора на настаняването и хранителните услуги, които се отнасят към туристическата индустрия, е 5,63% от общите заеми и аванси на всяка банка.

Но за някои банки тази цифра е значително по-висока, като например за италианската Cassa Centrale Banca Credito Cooperativo Italiano SpA с 11,04% и Piraeus Bank SA с 10,80%, показват данните на IÉSEG School of Management, които се основат на упражнението за прозрачност.

Безпрецедентен стрес

„Туристическият сезон е както се очакваше - много лош. Независимо от това, впечатляващите 70% от гръцките хотели отвориха въпреки всички трудности. През юли заетостта на хотелите в страната беше малко под 30%. Очакваме данните за август да са малко по-високи ", обяви Александрос Василикос, президент на Гръцката хотелиерска камара.

В Гърция туристите и приходите от туризъм през първата половина на 2020 г. са спаднали съответно със 76,9% и 87,1% на годишна база по данни на Гръцката национална банка.

Кризата с COVID-19 е "безпрецедентен стрес" за сектора на услугите и особено за туристическата индустрия, коментира Никос Магинас, главен икономист в Националната банка на Гърция. По думите му това важи не само за Гърция, но и за други страни от Южна Европа, където приносът на входящия туризъм към БВП е относително висок.

„Въпреки лошото лято, гръцките хотели се опитват да оцелеят“, посочва Василикос, като добави, че засега няма регистрирани банкрути, свързани с COVID, "и се надяваме това да остане така".

Подкрепа за сектора

По-голямата част от банките в региона предоставиха кредитни ваканции за клиентите си, които са били силно засегнати от пандемията. Правителствата се намесиха и с кредитни гаранции за спешни заеми на компании, изправени пред криза на ликвидността. В Италия правителствената схема "Cura Italia" има за цел да предостави гаранции за спешни заеми до 750 милиарда евро.

„Мерките за държавна подкрепа са много важни в повечето страни“, заяви Пабло Манзано, банков анализатор в DBRS Morningstar.

В Испания компаниите от туристическия сегмент са особено активни при вземането на спешни заеми, подкрепени от правителството.

Към средата на август данните, предоставени от испанските власти, показват, че финансирането, насочено чрез тази схема за туристически дейности представлява около 15,25% от общата схема, или 3,6 пъти средното финансиране, използвано от други сектори.

През март испанското правителство одобри план за предоставяне на 100 милиарда евро държавни кредитни линии на компании, които се борят за оцеляване заради пандемията.

За Рим Аяди, директор на Euro-Mediterranean Network for Economic Studies, нито правителствените мерки за подкрепа, нито мораториумите върху заемите могат да продължат вечно и това поражда сериозни опасения относно това какво ще се случи, както с туристическата индустрия, така и със заемодателите, които я подкрепят.

Според Аяди удължаването на моратоиума върху заемите е един от вариантите за банките, но това не е непременно в техен интерес.

Голямата експозиция към туристическия сектор не е „добра новина“ за банките и те трябва да бъдат предпазливи, смята Рим Аяди. Според нея каквото и да се случи, неизбежно е банките в крайна сметка да не отчетат ръст в необслужваните заеми от туристическия сектор поради пандемията.

Подобни проитеснения споделят и някои от изпълнителните директори на банки в региона.

Жан-Пиер Мустие от UniCredit заяви по време на обявяването на финансовите резултати на банката, че финансовите институции могат да регистрират повишаване на лошите заеми, след като приключи гратисният период за затруднени кредитополучатели. Към края на второто тримесечие банката има 34,50 милиарда евро заеми под мораториум за всички сектори.

Изпълнителният директор на Банка Пиреос заяви наскоро, че краят на мораториму върху заемите ще бъде истинският тест за банката, която е предоставила кредитни ваканции за изплащане на заеми в размер на 4 милиарда евро към края на второто тримесечие.