Пазарът на труда в Европа се изправя пред нови предизвикателства през есента

Краят на летния сезон е момент на преразглеждане на бюджетите и броя на персонала до края на годината

14:08 | 20 август 2020
Обновен: 14:55 | 20 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските служители могат да се окажат напът да получат още една лоша новина след лятото, изпълнено със съкращения на работни места, пише Bloomberg. И всичко това може да се случи на фона на икономическо възстановяване, което е застрашено от нови огнища на вируса. 

Макар и някои правителства да смятат да продължат с програмите си за запазване на работните места, периодът на връщане в училище и края на лятната ваканция е решаващо време за фирмите да преразгледат търсенето, бюджетите си и броя на персонала за останалата част от годината и началото на следващата.

Компаниите за подбор на персонала също смятат, че краят на летния сезон ще бъде решаващ за безработицата в европейските страни. Тогава ще стане ясно дали тя ще достигне високите нива в САЩ. Към момента перспективата не изглежда обнадеждаваща.

Безработицата остава

Въпреки че държавната подкрепа по време на пандемията помогна в страни като Германия, Франция и дори Великобритания, част от тази помощ предстои да бъде преустановена. Паралелно с това, първоначалното икономическо възстановяване след разхлабването на ограниченията показва признаци на застой. Някои сектори са изправени пред дългосрочни промени, които ще доведат до цялостно преосмисляне на бизнес моделите и броя на персонала.

„През септември бизнесите виждат как изглежда книгата за поръчки,  което им дава видимост за бъдещето", каза Ален Дехазе, главен изпълнителен директор на Adecco Group, която е една от най-големите компании за набиране на кадри. Според него е реалистично да се очаква безработицата да нарасне. 

Изпълнителният директор на компанията за човешки ресурси Ranstad също застава зад тезата, че следващият месец „ще покаже тенденцията за останалата част от годината.“ Дори и с широкоспектърните програми за запазване на работни места, пазарът на труда вече пое сериозен удар.

Почти половината от работните места, създадени след последната рецесия (около 5 милиона) са заличени в резултат на пандемията. Икономическото възстановяване е с темп на покачване след спада от 12% през второто тримесечие, но се очаква да загуби инерция и това да доведе до по-нататъшното съкращаване на работни места.

Covid-19 заличи

Ryanair Holdings показа, че възстановяването няма да бъде гладко. Само седмици след увеличението на полетите в отговор на отложеното търсене от страна на летовниците най-големият европейски ниско тарифен авиопревозвач намали капацитета си за септември и октомври поради повторното въвеждане на противоепидемични мерки в редица страни.

Въпреки че безработицата в САЩ вече нарасна до двуцифрено равнище, европейските нива изглеждат по-добре благодарение на отпуснатите държавни помощи. Все пак проучване на Bloomberg прогнозира, че безработицата в еврозоната ще се запази на нивото от 10 на сто до края на тази година с много малко подобрение през 2021 г.

Когато „краткосрочните схеми за запазване на работна сила се изчерпат, приказката е малко вероятно да продължи за в бъдеще“, заявиха икономистите от ING Group Карстен Бжески, Берт Колийн и Карло Кокуцо в доклад от тази седмица.

Те също така отбелязаха, че докато програмите са сравнително достатъчен инструмент по време на циклични сътресения, каквото беше противоепидемичното затваряне, то тяхната ефективност е обратнопропорционална при индустриите, които претърпяват структурни промени.

Сред тях е автомобилният сектор, който беше започнал сериозно преструктуриране от двигатели с вътрешно горене към производство на електрически автомобили. Туризмът и бизнес пътуванията също са застрашени от бавно възстановяване.

"Хотелиерството и ресторантьорството, културните събития, търговията на дребно, са секторите които ще се възстановят, стига техните проблеми да свързани само с Cоvid-19“, каза изпълнителният директор на Randstad Жак Ван Ден Броек.

Според него авиокомпаниите, пътуванията и автомобилната промишленост са секторите, които трябва сериозно да се преразгледат дейността си.