Китай се превръща в убежище за американските компании след Covid-19

Много компании разчитат на възстановяването на втората по големина икономика, показа сезонът на отчетите

12:12 | 9 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай отдавна е важна дестинация за американските компании. През второто тримесечие азиатската страна се превърна в убежище за тях, тъй като възстановяването на потребителското търсене там им помогна да преодолеят спада на продажбите в САЩ, пише Wall Street Journal в свой анализ. 

В сезона на отчетите ръководители на някои от най-известните американски компании сигнализираха, че благодарение на Китай са преодолели част от спадовете през тежкото второ тримесечие. 

Китайските продажби на дребно се възстановиха по-силно през периода от април до юни, отколкото анализаторите очакваха, като се понижиха само с 3,9% на годишна база. Спадът им през първото тримесечие беше в размер на 19%, тъй като страната тогава въведе мерките срещу разпространението на коронавируса. За сравнение - продажбите на дребно в САЩ се понижават с 8,1% на годишна база през трите месеца от април до юни. 

Въпреки нарастващите политически напрежения между Вашингтон и Пекин американските компании отчитат слаби спадове сред китайските си потребители, което им дава възможност да се възползват от икономическото възстановяване в Китай. 

Пропастта между Китай и останалия свят е най-отличителна в луксозния сектор. Въпреки че приходите на LVMH се понижават с 38% на годишна база през второто тримесечие, тези в Китай се покачват с 65%. Kering, собственикът на Gucci, отчете подобни резултати - продажбите за тримесечието на луксозните му брандове се свиват с 43% на годишна база, но се повишават с над 40% в Китай. 

Тъй като вирусът до голяма степен е под контрол в Китай, много анализатори очакват продажбите на дребно да се върнат към годишен растеж през третото тримесечие, въпреки че САЩ и други западни държави все още се борят да овладеят новите огнища на коронавируса и да отворят напълно икономиките си. 

Потреблението в Китай се възстановява, но пред страната има още редица предизвикателства. Процентът на безработица, който нарасна до рекордно високо ниво по-рано тази година, се понижава, но създадените нови работни места са главно нископлатени и не повишават доходите на домакинствата, твърди анализатор на EIU. Според експерта щетите за доходите вероятно ще натежат дългосрочно на търсенето в някои потребителски сегменти. 

В допъпълнение три потребителски категории остават на негативна територия през юни спрямо същия месец година по-рано - ресторантите и заведенията,  автомобилният сектор и дрехите и обувки.

Starbucks Corp. претърпя спад от 19% на продажбите си в Китай през второто тримесечие спрямо предходния период, като в глобален мащаб приходите на веригата за кафе се свиват с 38%. Главният изпълнителен директор на компанията Кевин Джонсън заяви, че е оптимистичен, че Starbucks ще възстанови значително продажбите си в Китай до края на 2020 г.

McDonald's избра по-умерен тон относно перспективите пред възстановяването в Китай. „В Китай, където ранните признаци предполагат солидно възстановяване, темпът ни на подобрение се забавя, тъй като клиентите остават предпазливи към социалните дейности“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Крис Кемпчински, който предположи, че тенденцията може да остане валидна и през следващата година. Глобалните приходи на McDonald’s намаляват с 24% през второто тримесечие на годишна база, като компанията не представя резултати за Китай.

Според анализатор на EIU ресторантите в Китай могат да възстановят загубите си от тази година. Вероятно е обаче тези в градските райони да продължават да изпитват трудности заради преминаването на служителите към дистанционна работа, отбелязва експертът. 

Nike също се завърна към растеж в Китай през последното тримесечие, след като продажбите на компанията се увеличиха с един процент на годишна база, с което беше облекчен спадът от 38% на глобалните приходи на производителя на спортни облекла. Данните в Китай за тримесечието се дължат отчасти на силен двуцифрен растеж на продажбите през май, отбеляза финансовият директор на компанията. 

Въпреки че продажбите на автомобили в Китай не са се възстановили изцяло, Tesla успя да се възползва от търсенето на местно ниво на седана Model 3. Производителят на електрически автомобили удвои продажбите си в Китай през първата половина на годината до 48 384 бройки, сочат данни на LMC Automotive. Представянето на компанията в азиатската страна е от ключово значение за постигането на печалба от 104 милиона долара през второто тримесечие, въпреки че американския завод на Tesla остана затворен за известно време през този период. 

Toyota заяви в четвъртък, че възстановяването в Китай създава оптимизъм, че компанията може да генерира печалба от близо 7 милиарда долара през тази година въпреки пандемията. Продажбите в Китай на японския производител на автомобили нараснаха с 23% през юни на годишна база.