Ще има ли понижения в изискванията за провизиите на китайските банки

Ръстът на лошите кредити постави банките в страната под натиск

14:49 | 26 април 2016
Обновен: 14:50 | 26 април 2016
Ще има ли понижения в изискванията за провизиите на китайските банки

Китайските банки са поставени под натиск от миналата година насам заради рекордния ръст в лошите кредити, който отчетоха. При текущото състояние на нещата регулациите за провизиите, които те трябва да заделят за лоши кредити, притискат печалбите им. Ще има ли разхлабване на регулациите? Стивън Енгъл от Bloomberg коментира темата.

Китайските банки имат проблеми със сериозен ръст в необслужваните кредити в контекста на забавящата се икономика на страната. Задължителният минимум, изискван от правителството за количеството пари, които банките трябва да заделят за провизии за лоши кредити, в момента е на ниво от 150% от съществуващите лоши кредити. Големите банки като ICBC, Bank of China и China Construction Bank, всички допуснаха отношението на покритие на лошите им кредити да падне близо до този минимум. Това има дава много по-малко пространство да изгладят печалбите си.

Големият въпрос сега е дали правителството ще им се притече на помощ като понижи този задължителен минимум. Президентът на China Construction Bank Уан Хонджан е казал пред Bloomberg News в разговор по време на събитие в Сингапур, че понижение на нивото на провизиите спрямо необслужваните кредити до ниво от 120%-130% би било разумно и възможно. За CCB отношението падна до ниво от 151% в края на миналата година от 222% година по-рано. Банката успя да постигне скромен растеж от едва 0,1% в нетната печалба през миналата година след като необслужваните кредити скочиха с 47%.

Официалните данни показват, че лошите кредити в китайската банкова индустрия са скочили с 51% през миналата година. Това прави $195 млрд. Сумата обаче може да е по-ниска от реалната. Имаше информации, че китайският кабинет е обсъждал понижаване на отношението за банките и че някои големи банки вече използват отношение от около 120% за своите бюджети през тази година.

Анализаторът Ричард Цао от Guotai Junan Securities казва, че някои големи банки вероятно в момента са разкъсвани от това дали да нарушат изискването за 150% провизии като дял от необслужваните кредити, или да отчетат спад в печалбите. Джуди Джан от BNP Paribas казва, че без промени в правилата около провизиите, някои от по-големите кредитори може да отчетат спадове в печалбите през първото тримесечие на годината. Сезонът на отчетите за резултатите от първото тримесечие започва днес. Тя казва, че понижение на изискуемото отношение от 10% може да подобри печалбите в индустрията със 7% през годината.

Fitch обаче отново предупреждава, че разхлабването на стандартите повдига въпроси около устойчивостта на регулаторния режим. Bank of China е първата от големите банки, която ще публикува финансовите си резултати през седмицата.