Късите позиции в петролни фючърси и опции скочиха с 35%

Цените на петрола се покачиха с 8% изминалата седмица и над 40% от дъното през февруари

15:30 | 11 април 2016
Автор: Магдалена Иванова
Oil Pumping And Storage Facilitieс
Oil Pumping And Storage Facilitieс

Хедж фондовете и инвеститорите увеличиха късите поръчки в петролни фючърси и опции, които скочиха с 35% на фона първият спад от осем седмици в запасите на петрол държани на склад от американски фирми, според доклада на Energy Information Administration (EIA).

Късите поръчки в петролни фючърси и опции се увеличиха с 26 521 до 102 110 контракта в седмицата приключила на 05 април. Това е най-голямото увеличение на мечи залози от юли 2015 г. според доклада на CFTC.

 

 

Energy Information Administration отчете спад от 4.937 милиона барела в запасите на петрол в САЩ, което е първото понижение от осем седмици. Рафинериите обработват суров петрол с 91.4% от оперативния си капацитет, което е най-високото темпо от три месеца.

Американските петролни компании продължават да свиват производство, след като съкратиха над 100 млрд. долара разходи през 2015 г. и над 70% от работещите платформи преустановиха дейност, поради срива цените на петрола

Броят на активните нефтени платформи в САЩ спадна до 354 най-ниското ниво от 2009 г. според доклада от 08 април на Baker Hughes.

Цените на петрола се сринаха до 12 годишното дъно, отбелязано на 11 февруари, когато барел американски суров петрол (WTI) се търгуваше на цена от 26.05 долара. От тогава, цената на американския сорт търгуван на NYMEX се покачи с 40%, отбелязвайки 8% за седмицата приключила на 08 април, като в сесията от понеделник се търгува на ниво от 39.50 долара за барел на 11 април в 15:30 ч.

Европейският сорт Брент, търгуван на Intercontinental Exchange в Лондон се покачи с 8.25% през изминалата седмица, като в понеделник 11 април се търгува на ниво от 41.80 долара за барел, което е спад от 0.33% на дневна база.

Цените са подкрепени също така от позитивното настроение на инвеститорите, поради предстоящата среща на Русия и членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 17 април в Доха Катар, където ще се обсъди следващо замразяване на производствените нива, на фона глобалното пренасищане.

Саудитският принц, Мохамед Бин Салман в ексклузивно интервю за Bloomberg обяви плановете за бъдещето на кралството, като заяви, че Саудитска Арабия ще замрази производствените нива на петрола само, ако Иран и останалите големи производители стигнат до споразумение.

Кралството прави нова крачка в развитието си, като предприема стъпки в създаването най-големият в света мега суверенен фонд, който ще надхвърля стойността на 2 трилиона долара.

Иран, вторият по големина производител в ОПЕК не е заявил участие за срещата в Доха, тъй като страната планира да увеличи добива до 4 млн. барела дневно до март 2017 г., след падането на международните санкции в началото на годината.

„Може да се стигне до споразумение и без участието на Иран“, заяви петролният министър на Кувейт, Навал ал Фезая.

Страните петролни производителки от Латинска Америка призоваха големите страни производителки да вземат необходимите стъпки за стабилизиране на пазара на следващата среща в Доха.

„Ако чакаме пазара да се самобалансира, би било катастрофално", заяви eквадорският петролен министър Карлос Парея.