Цените на основни храни се покачват заради проблеми с доставките

Страни като Русия, Казахстан и Виетнам ограничават износа

17:17 | 7 април 2020
Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg
Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Докато пандемията прониква все по-дълбоко в световните вериги за доставки, в някои части на света цените на ключовите суровини започват да се увеличават, пише Bloomberg.  

Цените на ориза и пшеницата се изкачват бързо на спот и фючърс пазарите. 

За държавите, които разчитат на внос, това създава допълнителна финансова тежест точно когато пандемията разбива техните икономики и ерозира покупателната им способност. Например в Нигерия цената на ориза на пазарите на дребно нарасна с над 30% само през последните четири дни на март. 

Не е ясно кои са най-големите двигатели на цените на дребно - дали проблеми с логистиката, презапасяване или нещо друго. 

Но е ясно, че макар скоро светът да не изчерпва храната, нараства тревогата за способността тя да е доставена на точното място в точното време и на правилната цена. 

„Без коронавируса няма да има никакъв проблем. Хората се притесняват за доставките“, казва Стефан Вогел, ръководител на изследванията за селскостопански стоки в Rabobank International. 

В момента повечето мерки, свързани с цените, движат нещата в друга посока. Съществуват опасения от дефлация, тъй като пандемията затваря бизнеса и разпалва безработицата. Всъщност през миналия месец рязко се понижиха световните разходи за храна, главно заради верижен ефект от цените на горивата - това намалява търсенето на култури като захар, използвани за биогорива. 

Цените на хранителните продукти обаче не се движат равномерно по света. Дори в рамките на този по-широк спад, някои основни суровини се отличиха. Оризът отчете трето подред увеличение на цената си на месечна база.  

Въпреки че има изобилие на световните запаси от зърно от няколко години, затрудняват доставките на суровините там, където са необходими, и спомага за увеличаването на цените.  

Значение има увеличеното търсене, породено от това, че хората се запасяват с храна.  

В същото време страни като Русия, Казахстан и Виетнам, се насочват към вътрешно запасяване чрез ограничаване на износа.

В резултат експортните цени за ориз от Тайланд, вторият по големина в света доставчик, достигнаха шестгодишен връх. 

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго поскъпнаха с над 8% през март, а канадската твърда пшеница, която се използва за паста и кускус, е най-високото си ниво от август 2017 г. 

Глобалните запаси от ориз и пшеница са повече от всякога, сочат данни на американското Министерство на земеделието. 

Междувременно по-високите цени, наблюдавани през последните седмици, могат да засегнат страни, които са по-чувствителни към колебанията. Това важи особено за страните, в които храната представлява по-голяма част от общия бюджет на домакинствата и поставя най-уязвимите в света в допълнителен риск. 

Цените на плодовете и зеленчуците също нарастват в много части на света. 

Правителствата по света полагат усилия, за да поддържат цените на местните пазари стабилни. Алжир, Турция и Тунис вече засилиха закупуването на пшеница през последните седмици, за да осигурят запаси. Египет и Саудитска Арабия заявиха, че ще увеличат запасите от зърно. Филипините отделят повече от 600 милиона долара за осигуряване на храна и планират да закупят 300 000 тона ориз.