Има ли избор Руската централна банка

Ще има ли възможност за понижение на лихвите в Русия

14:53 | 17 март 2016
Обновен: 14:57 | 17 март 2016
Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Все още ще е трудно Руската централна банка да започне да разхлабва паричната политика и да понижи нивото на основната лихва, която в момента е на ниво от 11%. Руската централна банка ще излезе с решение за паричната политика в Русия утре (18 март), като не се очаква промяна в нивото на основния лихвен процент.

Едва шестима от 41 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват понижение от 0,5%, докато останалите не смятат, че ще има понижение.

Ако основната лихва в Русия остане без промяна, това ще е петата поредна среща, в която Руската централна банка не предприема действия по отношение на лихвите.

Факторите, които „връзват ръцете“ на руската централна банка е несигурността около цената на петрола и стойността на рублата и инфлацията. Поевтиняването на петрола се отрази негативно на руската икономика, която разчита силно на износа на суровината, което доведе до силно поевтиняване на рублата и висока инфлация. Без по-продължително и стабилно възстановяване в цената на петрола, едва ли скоро ще се стигне до сериозни мерки за понижаването на лихвите в Русия, защото подобни действия биха могли да имат дестабилизиращ ефект върху вече силно поевтинялата рубла и да доведат до ръст в инфлацията, която от втората половина на 2015 беше овладяна и през февруари 2016 достигна 8%, след като в началото на 2015 беше скочила до почти 17%.