Ще бъдат ли готови пазарите за Brexit

Роб Карнел, гл. межд. икономист, Ing

16:27 | 5 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Знамената на ЕС пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg
Знамената на ЕС пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg

Роб Карнел, гл. межд. икономист, Ing за готовността на пазарите за Brexit. Интервю за Гай Джонсън от студиото на Bloomberg в Лондон на 5 февруари 2016.


Прави ли са пазарите да започнат да търсят защита на този етап? Да оценява банките на фона на риска от brexit, който имаме сега?

Вероятно е твърде много. Правилно е да сме предпазливи преди Brexit. Проучванията на общественото мнение трябва да се приемат с едно на ум.
Едва допреди няколко седмици изглеждаше, че Тръмп ще спечели в Айова..

Имаме примера от последните парламентарни избори.

Точно така и не само. И затова трябва да сме предпазливи. Но, да, все още рискът е тук. Хората няма да решат преди вота. Трябва да изчакаме.

Хората често правят връзка с шотландския референдум. Това е удивява, защото мащабите са други. Това е вот, който се случва веднъж в живота или веднъж за няколко поколения като потенциал за ефекта му върху Великобритания и Европа.
Трябва да започнем да мислим за бизнеса си?

Така е. Но все още имаме много отрицание за целия процес. Може да се събудим една юлска сутрин, докато сме във ваканция и да разберем, че всичко е минало. Че използваме еврото и всичко е наред.
Не вярвам, че хората още са обсебени от проблема.

Не, все още използваме евро, когато сме във ваканция. Харесва ни. Не е толкова зле, а и сангрията е много вкусна.
Все пак мисля, че още сме на студено и тъмно и забравяме колко близо е Европа до нас. В месеците, когато започнем да пътуваме повече и времето се оправи..

Значи проблемът е в близостта? Миграцията не е ли проблем, който тревожи мнозина?

Миграцията е голям проблем в цяла Европа в момента. Вижте сондажите, кое тревожи най-много хората във всички европейски страни.
Великобритания не е сама в тревогата си.

Трябва ли да оценявам риска в еврозоната? Защото това не се случва.

Да, не се случва. Да, можем да говорим много за Brexit, но след 12 месеца ще говорим за Grexit или Nexit или Fixit... най-различни излизания.

Европа е много притисната в момента. Скърца силно и хората в Европа не са доволни от състоянието на нещата.

Искат промени, но не всички искат едни и същи промени. Или поне не и промените, които Дейвид Камерън се опитва да ги убеди да направят за Великобритания в момента.

Да кажем, че вотът мине както иска Камерън. И следващото нещо, което ще стане ще бъде вдигане на лихвите, така ли?

Не вярвам, че ще бъде незабавно. Няма да е тутакси. Бам! Лихвите! Все още има въпросителни за икономиката. Великобритания е остров в широкия свят.

Ще има ли срив тогава? Ако казвате, както вярват мнозина, че ще има намаление на преките чуждестранни инвестиции във Великобритания преди вота, хората ще са предпазливи. И след като минем през вота, потокът ще се върне и няма да се тревожим толкова за дефицита по текуща сметка и всичко, от което хората се изнервят.
Ще има някакъв меден месец.
Това ли е възможността, която Карни трябва да използва, за да вдигне лихвите? И след това да увери пазарите?

Вие сте много убедителен. Проблемът с преките чуждестранни инвестиции ще се изясни с времето.