Етиопия - икономическият двигател за Африка

Макар държавните инвестиции да създават растеж, анализатори са обезпокоени от отблъскването на частни инвеститори

15:54 | 5 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Тези, които се интересуват от Африка, ще забележат, че Етиопия е силно обсъждана в последно време. Страната оглавява класацията на най-бързоразвиващите се икономики през 2015 – не само в Африка, но в световен мащаб. Докато много африкански държави се борят да се справят с флуктуациите във валутите си и спадащите приходи, икономиката на Етиопия отбеляза ръст от 8,7% миналата година, а според оценки на МВФ се очаква тя да се разшири с 8,1% през 2016. В глобален мащаб само Папуа Нова Гвинея е нараснала повече миналата година – 12,3%.

Голяма част от успеха на Етиопия се дължи на държавните инвестиции, пише Bloomberg. Страната изнася много малко в сравнение с останалите подобни на нея икономики, а капиталовият контрол означава, че валутата, етиопският бир, е възстановил стойността си въпреки глобалния спад.

„Фактът, че по-голямата част от разходите са за капиталови инвестиции, особено в инфраструктура, означава, че правителствените разходи са двигател на растежа.“, смята икономистът Гетачу Теклемариам.

Разходите на Търговската банка на Етиопия, Ethio Telecom и Ethiopia Electric Power и други подобни компании са довели до увеличаване на капиталовите инвестиции със 70% през последните три години, достигайки 7,3 млрд. долара. Правителството строи всичко – от индустриални паркове до захарни фабрики.

Моделът на развитие на страната е движен от правителство, което е на власт от свалянето на военния режим през 1991. Критиците обаче смятат, че той е силно рестриктивен и авторитарен и задушава опозицията. Освен това доминиращото държавно влияние и относително затворената икономика превръщат Етиопия в изключително непривлекателна за частните инвеститори, с изключение може би на Китай. Строителството на електрифицираната линия до Джибути е почти завършено, а предприемачи от Азия отварят текстилни и кожарски фабрики в страната.