Завръщането на кредитния риск в европейските банки

Филипо Алоати, ст. кредитен анализатор Hermes Investment, Хейг Батхейл, гл.изп. директор на TCAM

14:35 | 5 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Логото на Banca Monte dei Paschi di Siena в Рим. 27 януари 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Логото на Banca Monte dei Paschi di Siena в Рим. 27 януари 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Филипо Алоати, ст. кредитен анализатор Hermes Investment и Хейг Батхейл, гл.изп. директор на TCAM за кредитния риск в европейските банки в интервю за Джонатан Феро и Гай Джонсън от Bloomberg Лондон на 5 февруари 2016.

 

Кредитният риск май отново се връща. Как мислите?

Филипо Алоати, ст. кредитен анализатор Hermes Investment: Определено има риск на пазара. Новата година донесе нови тревоги, защото говорим за Китай и суровините от 18 месеца, за опасността от рецесия в САЩ тази година, което би било ужасно за индустрията.

Европейските банки не покриха екуити индекса 8 пъти в последната година, което говори само по себе си.

Смятам, че всичко това се струпва едновременно и инвеститорите го виждат.

Имаше и събития, които започнаха с решението за четирите малки италиански банки от ноември и лошата комуникация на банковия съюз, които не помогнаха за правилната оценка на сектора.

 

Успява ли процесът да накара баките от периферията да се подобрят? След като този процес тече вече от години, каква част от работата бе свършена и колко остава още?

Филипо Алоати, ст. кредитен анализатор Hermes Investment: Вероятно сме на средата на пътя. Много беше направено, но би следвало да се очаква още вдигане на капитала.

Не бива да се забравя, че голяма част от банките от периферията страдат от много ниските лихви, защото са тежки откъм активи. Лихвите там, където са и където вероятно ще останат на много ниски нива, ако не и още по-понижени, и това се отразява на печалбата на им.

 

Да говорим за италианските банки. Необслужваните кредити - 360 млрд. евро, 80% от кредитите. Една пета от БВП на Италия. Това тревожи ли ви?

Хейг Батхейл, гл.изп. директор на TCAM: Това е тревога от доста време. Интересно защо не се говори много.

Банките са дискретни, когато поемат необслужвани кредити. От една страна това е лошо, от друга - потенциално е добре, защото системата се чисти и банките започват да се занимават с това.

Другото, с което трябва да внимаваме е нивото на дефолти около нулата. Увеличение на нивата на дефолтите ще бъде силно усетено. Очакваме първите да са в сектора на петрол и газ. Започваме да забелязваме как новите капиталови структури са поставени на изпитание.         

Разбираемо е, че пазарите са волатилни, но би трябвало да се разглеждат в контекста на основата, от която идваме през 2007-2008, когато бе много по-зле.

Започваме да виждаме много повече диференциация между различните банки в Европа.

Тези, които имат голяма експозиция към петролния и газов сектор започват да не изпълняват очакванията.

Има известна степен на внимание, насочено към вида на експозицията.

Цялото интервю гледайте във видеото.