Северна Корея иска да излезе от изолация

Рева Гужрон, вицепрезидент Глобални анализи, Stratfor

13:16 | 29 май 2018
Автор: Иван Николов
Юбилейна монета по случай евентуалната среща Тръмп-Ким. Вашингтон, САЩ. 24 май 2018. Photographer: Yuri Gripas/Bloomberg
Юбилейна монета по случай евентуалната среща Тръмп-Ким. Вашингтон, САЩ. 24 май 2018. Photographer: Yuri Gripas/Bloomberg

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпрати един от топ помощниците си в САЩ да преговаря преди планираната среща с президента Доналд Тръмп през юни, съобщи Bloomberg, цитирайки неназован източник, запознат с въпроса, който не е искал името му да бъде написано, защото пътуването не е публично.

Ким Йон Чол, бившият шеф на разузнаването на Северна Корея е най-високопоставеният представител на страната, който отива в САЩ от 2000г,  когато Пхенян изпрати маршал Йо Мьон Рок да говори с президента Бил Клинтън. Агенция Ронхап написа, че Ким Йон Чол ще се срещне с държавния секретар Май Помпео.

Двете страни се състезават коя да държи фактора непредсказуемост, каза Рева Гужрон, вицепрезидент Глобални анализи, Stratfor. В интервю за Bloomberg Гуржон очаква „преговори повече между техническите експерти, които се готвят за срещата при изключително агресивен график”.

„Северна Корея иска да излезе от изолацията. И ако успее да постигне политическо споразумение с Тръмп, ако изработи техническите детайли по денуклеаризацията, това означава, че се връща на масата за преговори като ядрена сила”.

Чуйте целия анализ във видеото.