Превръщането на Nvidia в най-ценната акция с 591 078% ръст дойде на вълни

По-малко от три години бяха необходими на Nvidia Corp., за да се изкачи в S&P 500, но дори и тогава малцина биха заложили, че компанията ще се превърне в най-добре представящата се акция за последния четвърт век

11:57 | 19 юни 2024
Автор: Джеран Витенщайн, Кармен Райнике
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Годината беше 1999 г. Стив Джобс наскоро се беше върнал начело на Apple. Intel беше доминиращата сила в областта на полупроводниците. А малко известен производител на чипове на име Nvidia дебютира на борсата Nasdaq.

По-малко от три години бяха необходими на Nvidia Corp., за да се изкачи в S&P 500 - на мястото на изпадналия в немилост конгломерат за търговия с петрол Enron.

Но дори и тогава малцина биха заложили, че компанията ще се превърне в най-добре представящата се акция за последния четвърт век, постигайки обща възвръщаемост от 591 078% от първоначалното си публично предлагане, включително реинвестираните дивиденти. Това е трудно за разбиране число, което отчасти свидетелства за финансовата мания, която се разрази около изкуствения интелект, и за това как инвеститорите видяха в Nvidia - която произвежда авангардните чипове, захранващи технологията - единствения най-голям победител от бума.

Във вторник този процес достигна своята кулминация и Nvidia изпревари Microsoft Corp. като най-ценната компания в света с пазарна капитализация от 3,34 трилиона долара. Повече от 2 трилиона долара от тази стойност са добавени през тази година.

Възходът на компанията в никакъв случай не е бил гарантиран - както и оставането ѝ на върха на S&P 500. Дългогодишните инвеститори в Nvidia трябваше да преживеят три годишни срива на акциите с 50% или повече. Поддържането на сегашното рали ще изисква клиентите да продължат да харчат милиарди долари на тримесечие за оборудване с изкуствен интелект, чиято възвръщаемост на инвестициите засега е сравнително малка.

Това, което в крайна сметка проправи пътя на Nvidia към върха, обаче, беше големият залог на компанията върху графичните чипове и визията на съоснователя и главен изпълнителен директор Дженсън Хуанг, че индустрията ще се насочи към това, което той нарича "ускорени изчисления", нещо, в което неговите чипове са по-добри от конкуренцията.

Nvidia 01
Nvidia Corp. Дженсън Хуанг говори на събитие

"Според мен трябва да се отдаде огромно признание на мениджърския екип", казва Брайън Мълбъри, мениджър на клиентски портфейли в Zacks Investment Management. "Те уловиха отлично всяка вълна на иновациите в хардуера."

Ето един поглед към Nvidia от IPO-то ѝ до сега.

Ранни години
Nvidia 02
1999-2007

Nvidia започна с голям успех.

От дебюта си до влизането ѝ в S&P 500 акциите ѝ нарастват с повече от 1600%, което ѝ осигурява пазарна стойност от около 8 млрд. долара. Този ръст настъпи, когато много други технологични акции се сринаха след дотком балона, който достигна своя връх през март 2000 г.

Ключът към ранния успех на компанията е внедряването на нейната технология в конзоли за видеоигри като Xbox на Microsoft и PlayStation на Sony. Графичните процесори GeForce на Nvidia се превърнаха в обект на желание от страна на геймърите, тъй като постоянно предлагаха най-реалистичното изживяване.

"Дженсън винаги е бил страхотен комуникатор, разказваше добра история и очевидно графичните процесори ставаха все по-важни", казва Рис Уилямс, главен стратег в Wayve Capital Management, който беше купувач в IPO-то. "Всяко следващо поколение хардуер даваше много по-добра производителност, много по-реалистична картина и тогава наистина се появиха компютърните игри." 

Съдебни спорове и конкуренция
Nvidia 03
2008-2014

Следващите шест години не бяха благосклонни към Nvidia. През 2008 г. акциите на компанията се сринаха, тъй като финансовата криза отслаби търсенето, а дългогодишният конкурент Advanced Micro Devices Inc. започна да се справя с проблемите.

Междувременно споразумението между Nvidia и Intel, което позволяваше на компаниите да използват взаимно възможностите си, се провали, което принуди Nvidia да напусне един от най-големите си пазари. Двете страни се споразумяха през 2011 г., като Intel се съгласи да плати на Nvidia 1,5 млрд. долара.

През следващата година Nvidia представи графични чипове за сървъри в центрове за данни. Те биха могли да подпомогнат сложни изчислителни дейности, като например проучване на нефт и газ и прогнозиране на времето, което дава на Nvidia опора на това, което ще се превърне в доходоносен пазар. Въпреки това тези чипове не се появиха веднага на пазара. Трябваха да минат почти девет години, за да могат акциите на Nvidia да надминат най-високата си стойност от 2007 г.

Крипто и Covid
Nvidia 04
2015-2021

През 2015 г. акциите на Nvidia отново поскъпнаха. През този период чиповете на компанията се превръщат в основа на нововъзникващи технологии - от усъвършенствани графични интерфейси до автономни превозни средства и нова вълна продукти с изкуствен интелект.

Тогава Шана Сисел, главен изпълнителен директор в Banrion Capital Management, за първи път наистина обърна внимание на компанията. Тя описва конференцията през 2017 г., на която Nvidia е приличала повече на победител в конкурс, отколкото на инвестиционна идея.

"Всеки говорител говореше за Nvidia като за най-важната компания", каза Сисел. "В този момент тя наистина беше на радара ми."

Дори и след като търсенето от страна на миньорите на криптовалути престана, продажбите на центрове за данни продължиха да растат. Пандемията от Covid-19 стимулира този бизнес, тъй като компаниите се нуждаеха от закупуване на допълнителна изчислителна мощност, за да поддържат работата от разстояние. Приходите на Nvidia от центрове за данни са се увеличили осемкратно от фискалната 2017 г. до фискалната 2021 г.

Продажбите на изкуствен интелект експлодират
Nvidia 05
2022-2024

През 2022 г. акциите на Nvidia се сриват заедно с останалата част от технологичния сектор, който се задъхва от рязкото покачване на лихвените проценти и спада на търсенето след бума от ерата на Covid.

Пускането на ChatGPT от OpenAI в края на 2022 г. направи незабавен фурор, но на инвеститорите им трябваше време, за да разберат как Nvidia може да се възползва от него. В крайна сметка интересът към ChatGPT и други продукти с генеративен изкуствен интелект експлодира, предизвиквайки бясна вълна от поръчки за чипове на Nvidia.

Когато компанията отчете приходите си за първото тримесечие на 2023 г., мащабът на скока в бизнеса ѝ шокира почти всички на Wall Street. Nvidia даде прогноза за тримесечните си продажби, която беше с повече от 50% над средната прогноза.

Продажбите на Nvidia в центровете за данни за първи път засенчиха приходите от игри през фискалната 2023 г. През настоящата финансова година анализаторите очакват тези продажби да надхвърлят 100 млрд. долара.

"Те имат много защитимо място в индустрията", каза Уилямс, стратег в Wayve Capital Management. "Очевидно е, че те няма да имат 95% пазарен дял завинаги, но ще бъде почти невъзможно някой да ги замени."