В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Nvidia ще продължава да инвестира в малки компании, за да остане на върха

Климент Робев, координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг, във „В развитие“. 13.06.2024г.

17:09 | 13 юни 2024
Обновен: 10:02 | 15 юни 2024
Автор: Антония Косева

Започналата от разработчик на софтуер за видеоигри компания, Nvidia регистрира невероятен скок на акциите си през последната година и половина. Тя се превърна и в един от гигантите на пазара, които не само определят новите правила в сферата, но и достигат връх след връх на фондовия пазар. Това каза Климент Робев, координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг в интервю за Росен Стойчев излъчено в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Ненаситното търсене на продуктите на компанията несъмнено я правят фаворит на пазара. Nvidia не само е технологичен, но и борсов феномен. Тя достигна второ място по пазарна капитализация сред компаниите в САЩ, изпреварвайки Apple и надвишавайки оценка от 3 трилиона долара. В рамките на една година технологичния гигант успя да повиши приходите си с 260%.

“Nvidia беше пионер в разработването на чипове за компютърни игри. В последствие, обаче, този сегмент прерасна и други сфери като автомобилостроене, здравеопазване, роботика и изкуствен интелект.“

Невижданите скокове на Nvidia продължават с пълна скорост. На въпроса  дали си струва да се рискува с инвестиция в компанията, анализаторът посочи, че винаги ще има риск за бъдещи инвеститори. Конкуренцията в сферата не спи. От малки до големи компании всички се стремят към усъвършенстване на технологиите и тяхното приложение, независимо от продуктите на Nvidia. Засега това не изглежда постижимо, но експертите не го отхвърлят за като вариант за бъдещето.

Сплитът, който компанията реализира, също събуди интерес в обществото. Всеки, притежаващ 1 акция към 7 юни, получи 9 нови към 10 юни.

Nvidia увеличи инвестиционните си потоци към изкуствения интелект. За изминалата година те са присъединили около 30 малки, за момента рискови компании, които разработват и се занимават активно с технологията. Смята се, че се намираме в края на първата фаза от развитие му, като очакванията за втората са свързани с много по-широка и прецизна приложимост, посочи събеседникът. 

Друга силна сфера на Nvidia безспорно са чиповете. В това звено на технологията конкурент е Китай, които по нищо не отстъпват на западната компания.

До къде ще стигне новата технология и с какво ще ни помага тя в бъдеще? Какви са предстоящите планове на Nvidia, за да остане лидер на пазара?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.