Защо индийците не са доволни от 8% икономически растеж

Бързо развиващата се икономика на Индия има проблем. Дълго отлагано проучване на малките фирми предлага улики къде се крие той

12:30 | 19 юни 2024
Автор: Анди Мукерджи
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индийският премиер Нарендра Моди обича да премълчава лошите новини от хората, докато не престанат да имат значение за политическите му перспективи.

През 2019 г. администрацията му беше обвинена, че крие проучване на труда, което, когато най-накрая беше публикувано след преизбирането му, показа безработица на 45-годишен връх. Тазгодишните избори, на които той се върна с намалено мнозинство, съвпаднаха с дългоочаквания доклад за тежкото положение на хората, които имат работа, но се борят да се справят.

Невъзможно е да се разбере ситуацията със заетостта в Индия - или потребителското търсене - като се погледнат само 20% от работната сила, която има редовна работа. Останалите са или самостоятелно заети, или работят, когато намерят.

Около 110 милиона се трудят на 65 милиона малки неселскостопански работни места, разпръснати из цялата страна. По-голямата част от работниците идват от членове на семейството. Но местата, които наемат външен персонал, са плащали на служители по-малко от 125 000 рупии ($1500) средно годишно, според официално проучване, проведено през 12-те месеца до септември 2023 г. Това е с 1% по-малко от това, което работниците са печелили между април 2021 г. и март 2022 г., период, белязан от смъртоносна втора вълна на Covid-19, последвана от постепенно отваряне на икономиката.

Годишната карта с показатели за некорпорираните предприятия, публикувана за първи път миналата седмица, говори за „стабилен“ близо 8% ръст на броя на работниците. Но какво е качеството на тази заетост? Данните показват, че от 30 милиона, заети в тези малки, неземеделски фирми на заплата, 27 милиона са ангажирани неофициално, без никакви социални осигуровки. Това е увеличение с 6 милиона от пандемията на броя на хората, които печелят едва 1100 долара годишно в селските райони и една трета повече от този в градските центрове.

Още по-лошо е, че компенсацията за неформален труд в селата е практически непроменена между двата кръга на проучването. Това беше дори когато потребителските цени за селскостопански работници скочиха с 10%, имитирайки глобалния скок на инфлацията след пандемията. Включвайки семейството и платения труд в селските и градските райони, всеки човек добавя само около 1700 долара стойност за година, което е увеличение от 2,6% спрямо 2021-22 г. Така че защо толкова много индийци са заседнали в тези нископроизводителни дупки, където доходите им са недостатъчни, за да се справят с цените?

Причината може да е достатъчно проста. Ръстът на брутния вътрешен продукт, който на над 8% е най-бързият сред големите икономики, очевидно не създава достатъчно работни места. Излишната индийска работна ръка е блокирана в селата, опитвайки се по някакъв начин да се справи с двойния удар на високите разходи за живот и липсата на по-добре платени официални работни места.

Този излишък на работна ръка в селските райони може да изкриви картината на инфлацията, според скорошно проучване на ANZ Group Holdings Ltd. Въпреки слабото търсене в селските райони, инфлацията в селата е 5,3%, докато в градовете е близо до целта на централната банка от 4%. Дори очакванията за инфлация са по-високи в селата. Пъзелът може да се обясни отчасти с липсващите пътувания с влак - 100 милиона по-малко всеки месец, отколкото преди пандемията. Нещо не е наред с редовния модел на миграция от село към град. От горивото до развлеченията, изкуствено раздутата потребителска база и бавните корекции на веригата за доставки може да „натоварват“ селските пазари, казват икономистите от ANZ Дхирадж Ним и Санджай Матур.

Ще бъде полезно за централната банка да знае, че хората, които печелят по-малко от 4 долара на ден за неформална работа в селата, не отбелязват ръст на доходите си. Така че е напълно възможно, както обясняват анализаторите от ANZ, тези работнически семейства да са преминали към традиционни заместители на горивото като кравешка тор, въглища или дървени въглища, когато втечненият нефтен газ стана по-скъп поради войната в Украйна. Намаляването на цената на газовите бутилки за готвене - едно такова намаление беше обявено от правителството точно преди изборите - може да направи повече за намаляване на инфлацията в градовете, отколкото за справяне с ценовия натиск в селските райони. Те могат да реагират по-добре на целеви фискални субсидии за създаване на работни места, отколкото на по-високи за по-дълго лихвени проценти.

Играта на политика с данни може да бъде опасна. Анализаторите се чудеха защо отне толкова време, за да получат каквато и да е информация за това как се е справила по-неформалната част от икономиката по време и след пандемията. Въпреки че много малко от тях открито изразяват загрижеността си, разликата между розовите цифри на БВП и слабото потребителско търсене - нарастващо с половината от темпото на общото производство - също е тревожно развитие за ръководителите, чийто бизнес разчита на масово потребление.

Нищо от това не е проблем за фондовия пазар. Той е подкрепен от визии за масивно създаване на инфраструктура и частни капиталови разходи през третия мандат на Моди. Спестяванията на малка заможна класа са се излели в сметки при брокери на дребно. Zerodha, най-големият сред тях, наскоро се похвали, че клиентите му държат 4,5 трилиона рупии в активи, достатъчни, за да купят най-големия производител на автомобили в страната, ако спестителите искат това. Повечето от тези пари за преследване на акции са натрупани след пандемията. Инвеститорите са спечелили 500 милиарда рупии печалба и седят на нереализирани печалби от още 1 трилион рупии - и това са числата само на един брокер.

Въпреки това, нация от 1,4 милиарда души в крайна сметка се захранва от масови разходи. Това изисква работа и доходи в дъното на пирамидата, а не само на върха. Като дадоха на управляващата партия Бхаратия Джаната доста по-малко от парламентарно мнозинство, избирателите изпратиха послание. Застоялата заплата на работник в семейно предприятие може да е неудобна подробност в радостната история на пазара на акции за бърз растеж на БВП, но има значение. Както за икономиката, така и за политическото дълголетие на Моди.

Анди Мукерджи е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ индустриални компании и финансови услуги в Азия. Преди това е работил за Reuters, Straits Times и Bloomberg News.