Посещението на Макрон в Германия поставя на изпитание френско-германските отношения

Посещението в Берлин, Дрезден и Мюнстер е първото подобно пътуване на френски президент след Жак Ширак преди почти четвърт век и съвпада със 75-годишнината от приемането на германската конституция и раждането на Федералната република

12:00 | 25 май 2024
Автор: Аня Нусбаум, Михаел Нинабер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон заминава за Германия на тридневно държавно посещение в неделя, което ще постави на изпитание способността на основната двойка на Европейския съюз да определя дневния ред на блока само две седмици преди потенциално разтърсващи избори.

Трудните отношения на Макрон с германския канцлер Олаф Шолц са в центъра на борбата на ЕС да намери единство по различни въпроси - от военната помощ за Украйна, задълбочаването на капиталовите пазари и търговията с Китай. У дома и двамата лидери се сблъскват с рязкото разрастване на крайната десница.

Посещението в Берлин, Дрезден и Мюнстер е първото подобно пътуване на френски президент след Жак Ширак преди почти четвърт век и съвпада със 75-годишнината от приемането на германската конституция и раждането на Федералната република.

„Би било добър сигнал да видим някакво конкретно сътрудничество в резултат на посещението“, каза Айлин Келер, старши изследовател в Deutsch-Französisches Institut в Лудвигсбург. „Не очаквам голям напредък преди европейските избори, но консултациите се провеждат зад кулисите - а предизвикателствата са огромни.“

Държавното посещение, чийто официален домакин е германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, беше отложено миналото лято заради бунтовете във Франция след полицейската стрелба по 17-годишно момче. Този път Макрон ще пристигне в Берлин със съпругата си Брижит след пътуване до Нова Каледония, чиято цел е да потуши вълненията във връзка с предложената конституционна реформа във френската територия - архипелаг в Тихия океан.

Ето някои от основните въпроси, които трябва да се наблюдават:

Възход на крайната десница
В понеделник Макрон ще произнесе реч за бъдещето на Европа пред емблематичната църква „Фрауенкирхе“ в Дрезден - църква, която е разрушена от съюзническите бомбардировки в края на Втората световна война и впоследствие е възстановена.

По време на тържествата по случай годишнината от приемането на германската конституция, която е създадена, за да предотврати завръщането на нацизма, Макрон ще разгледа заплахата, която представлява силното присъствие на крайната десница в Европейския парламент.

Според социологическите проучвания крайнодясната партия „Национално обединение“ на неговата съперница Марин льо Пен е на път да победи неговата група на вота през юни. Алтернатива за Германия също се движеше с преднина пред социалдемократите на Шолц, въпреки че последното месечно проучване на Allensbach за Frankfurter Allgemeine Zeitung от петък показа, че тя е загубила позиции след поредица от противоречия. Очаква се AfD все пак да постигне успехи на изборите в източните провинции Бранденбург, Тюрингия и Саксония тази година.

Европейска отбрана
Франция и Германия отдавна са в противоречие по отношение на европейската отбрана, на фона на подозренията, че многократният призив на Макрон за „стратегическа автономия“ е опит за насърчаване на френските компании и може да отчужди САЩ, които осигуряват чадър за ядрена сигурност за Европа.

Макрон е подложен на натиск да предостави помощ на Украйна, след като остави отворена вратата за изпращане на сухопътни войски по-рано тази година. Тази идея беше бързо и публично отхвърлена от Шолц. Макрон се подигра с първоначалния отговор на Германия на руската инвазия, като цитира предложения за изпращане на „спални чували и каски“. Тази забележка не се хареса на Берлин, който е вторият по големина доставчик на помощ за Киев след САЩ, според Института в Кил.

Засега Париж се въздържа да подкрепи ръководената от Германия европейска програма „Небесен щит“, която включва системи за противовъздушна отбрана от неевропейски държави. Но двамата лидери може би са готови да преодолеят разногласията си, след като Макрон намекна за европейски противоракетен щит миналия месец. Те ще обсъдят и съвместни проекти за изтребители и основни бойни танкове.

Конкурентоспособност на ЕС
Коалиционните партньори на Шолц, особено неговият министър на финансите от Свободната демократическа партия, се противопоставиха на стремежа на Макрон за значително по-голям общ бюджет на ЕС, финансиран чрез съвместни заеми, гарантирани от Берлин. През 2020 г. Макрон сключи споразумение с Ангела Меркел за съвместен дълг за финансиране на разходите, свързани с Covid. Той ще има възможност да припомни това свое постижение на държавния прием в неделя вечерта, на който е поканен бившият канцлер.

Макар Шолц да показа откритост за обсъждане на сегашния стремеж на Макрон за интеграция на капиталовите пазари, все още не е сигурно дали двамата лидери ще намерят общ език. Двамата съседи също така се конфронтираха по отношение на ролята на ядрената енергия, която доминира в енергийния микс на Франция, в прехода към опазване на климата. А Франция отдавна критикува прекомерната зависимост на Германия от руските изкопаеми горива.


Показателите за PMI в Германия се подобряват, Франция спада

Правителствата на Франция и Германия ще проведат съвместно заседание на кабинета във вторник в замъка Мезеберг, северно от Берлин. Преди това техните министри на икономиката подписаха декларация, в която призовават ЕС да укрепи своята промишленост, конкурентоспособност и растеж в стремежа си към неутралност по отношение на климата.

Най-важните работни места в ЕС
На срещата на върха след изборите лидерите на ЕС ще се разберат кои ще заемат висшите постове в институциите на блока през следващите пет години, като мненията на Макрон и Шолц ще бъдат от ключово значение.

Френският лидер допринесе за това Урсула фон дер Лайен да стане изненадващо ръководител на Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, след като се договори с Меркел. Макар че досегашният ръководител е основен претендент за още един мандат, Макрон проучва алтернативни кандидатури като бившия ръководител на Европейската централна банка Марио Драги.

Постовете включват и ръководителите на Европейския съвет, парламента и външнополитическата служба, а окончателните назначения се очакват през септември. Тези длъжности са от решаващо значение за приемането на ключови законодателни актове на ЕС, като например „Зелената сделка“.