Размерът на компаниите ще продължава да е водещ в епохата на AI

Когато изкуственият интелект се вплита във всички аспекти на живота ни, но се доминира от малка шепа фирми, това дава огромна власт и влияние на тези фирми. По-добре би било да избегнем този резултат

19:30 | 20 февруари 2024
Автор: Парми Олсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Целта на Сам Алтман да събере около 7 трилиона долара за производство на чипове с изкуствен интелект казва нещо повече от неговите граничещи с лудост амбиции. Първо, инфраструктурата, необходима за създаването на изкуствен интелект, е станала изключително скъпа. Второ, по-голямата част от тези средства все още - все още! - се държат от шепа големи технологични компании - и олигополът само ще се задълбочава.

При цялата конкуренция, която беше стимулирана от стартирането на ChatGPT в края на 2022 г., и приливът на нови стартъпи, които се впуснаха в раздутия пазар на генеративен AI, повечето от тези нови играчи вероятно ще се сринат или ще бъдат интегрирани в традиционните компании през следващата година. Разходите за правене на бизнес са твърде високи, за да могат да оцелеят самостоятелно.

Да вземем например Саша Хако, главен изпълнителен директор на компанията Unitary, която сканира видеоклипове в социалните медии за съдържание, нарушаващо правилата. Абонаментът за инструментите на OpenAI за сканиране на видеоклипове с изкуствен интелект би струвал на нейната компания 100 пъти повече, отколкото тя плаща на клиентите си. Затова Unitary създава свои собствени модели, което само по себе си е трудна задача за балансиране.

Стартъпът ѝ трябва да наеме достъп до тези редки чипове за изкуствен интелект чрез доставчици на облачни услуги като Microsoft Corp. и Amazon.com Inc.'s Amazon Web Services. Тези чипове са поскъпнали двойно от 2020 г. насам, казва Хако, и е трудно да бъдат резервирани. "Имали сме случаи, когато не можем да получим достъп до това, което ни е необходимо, и затова трябва да платим 10 пъти по-висока цена", каза ми тя. 

Unitary се справя, но Хако признава, че нито един стартъп за генеративен AI не е измислил как да управлява бизнес на ниска цена в мащаб, поне не по същия начин, по който големите технологични фирми. Друг основател на компания за AI в Сан Франциско ми каза, че някои от неговите колеги, които трябва да наемат чипове за AI и изчислителни облаци, откриват, че единственият начин да печелят пари "е, ако хората не използват продукта".        

"Най-добрата аналогия е с електричеството", казва Роналд Ашри, главен изпълнителен директор на стартъпа Dialogue.ai, който създава персонализирани чатботове за регулирани индустрии. "Включени сте в модел на фондация и това е вашето електричество, което консумирате постоянно. Потреблението е единственият най-висок разход в решението, което предоставяме на клиентите". 

Стартъпите с генеративен AI могат да изградят своята технология по два различни начина. Те могат да разработят своя собствена версия на GPT-4 на OpenAI или Gemini на Google например, т.нар. модел на основата, който изисква инвестиции за стотици милиони долари. Или могат да надграждат съществуващ модел, който се нуждае само от инвестиции в размер на десетки милиони и с който се занимават по-голямата част от стартиращите компании за изкуствен интелект днес. 

И в двата случая основните бенефициенти са гигантите в областта на изчислителните облаци Microsoft, Amazon и Google на Alphabet Inc. и производителят на чипове за AI Nvidia Corp. "В момента всички тези стартъпи вземат пари от инвеститорите в рисков капитал и ги дават на компаниите за облачни услуги и Nvidia", казва Родолфо Росини, главен изпълнителен директор на компанията за чипове Vaire Computing.  Ето защо акциите на Nvidia се удвоиха повече от два пъти през последната година, което я доближи до оценка от 2 трилиона долара.

Човек би си помислил, че големите технологични фирми ще огледат пейзажа от стартиращи компании за изкуствен интелект и ще се замислят за тази динамика, жадни да придобият нови таланти и идеи. Но това не е толкова просто. Повечето нови стартъпи с генеративен AI не разполагат с много твърди учени, които да ги направят привлекателен начин за закупуване на таланти, тъй като разчитат на по-големите модели на трети страни. В тези стартъпи често работят обикновени софтуерни инженери. 

На всичкото отгоре големите технологични купувачи като Meta Platforms Inc. вече инвестират много в собствените си вътрешни усилия в областта на ИИ, казва Нейтън Бенайч, основател на базираната в Лондон фирма за рисков капитал, фокусирана върху AI, Air Street Capital, и много от тези компании са съкратили значителни разходи само през миналата година. 

Още по-голяма спънка е регулирането. Големите технологични фирми с право се опасяват от антитръстови удари при големи сделки с ИИ, благодарение на неотдавнашната вълна от по-строги антитръстови мерки. Затова се преминава към инвестиране. Според Брендън Бърк, старши анализатор във фирмата за пазарни проучвания Pitchbook, която също е предоставила цифрите, през 2023 г. големите технологични инвестиции в стартиращи компании с изкуствен интелект ще достигнат над 24,6 млрд. долара, в сравнение с 4,4 млрд. долара през 2022 г. - промяна, целяща избягване на регулаторния контрол.  

Сега, когато Федералната търговска комисия на САЩ проверява някои от тези инвестиции - включително многомилиардния залог на Microsoft в OpenAI и инвестицията на Amazon в Anthropic - махалото може да се върне към конвенционалните придобивания, казва Бърк. 

Сред инвеститорите в рисков капитал и стартиращите предприятия има разнопосочни мнения за това колко сливания и придобивания ще се случат през следващата година. Това, което изглежда най-вероятно: Регулаторният натиск ще предотврати поглъщанията на водещи стартъпи в областта на изкуствения интелект, които са оценени на над 1 млрд. долара, като Perplexity, Cohere, Character.ai и Inflection. Вместо това те ще привличат инвестиции - поне засега - като някои от по-малките играчи ще бъдат погълнати, докато останалите стартъпи ще се сгънат под натиска на разходите.    

Резултатът ще бъде поле за изява, което много прилича на това, което имаме днес, където най-големите играчи продължават да стават все по-големи. Това ще бъде победа за големите технологии и вероятно за потребителите, които ще продължат да получават евтин достъп до изкуствен интелект. Но това е и загуба за конкуренцията и обществото. Когато AI с общо предназначение, който се вплита във всички аспекти на живота ни, се доминира от малка шепа фирми, това дава огромна власт и влияние на тези фирми. По-добре би било да избегнем този резултат.