И нека игрите на Фед с банковия капитал започнат

Първоначална оценка на капиталовите изисквания вероятно е алармираща отправна точка, за да се изострят умовете и да се започне изграждането на политически съюзи за предстоящата битка

14:32 | 7 юни 2023
Автор: Пол Джей Дейвис
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нека пазарлъците започнат! Американските банки скоро ще се сблъскат с по-високи капиталови изисквания от страна на регулаторните органи, но това, което още известно време няма да е ясно, е колко големи ще бъдат тези изисквания и кой ще бъде засегнат най-силно.

Това, което е ясно, е, че задкулисната битка за повлияване на окончателната величина започва, като в понеделник " Wall Street Journal" съобщи, че според негови неидентифицирани източници "по-големите банки" могат да бъдат изправени пред средно увеличение от 20%. Това изглежда твърде много, особено за най-големите банки. Подобни промени в Европа и ограничените досега прогнози на банковите анализатори в САЩ достигнаха до много по-малки стойности.

Тази плашещо звучаща цифра от 20% вероятно е само началният залп в преговорите, които ще се водят през следващата година. Резултатът обаче може да бъде по-голям от очакваното поради сериозното затягане на правилата за регионалните кредитори след тазгодишната банкова криза.

Федералният резерв вече трябваше да завърши основен преглед на капиталовите правила тази година преди хаоса през март, който срина Silicon Valley Bank и още три други. Работата обаче се усложни от тези сътресения, които разкриха големи пропуски в надзора и стандартите за средните по размер банки.

Регулациите за кредиторите с общи активи между 100 и 200 млрд. долара ще станат по-строги като коректив на улеснението, което им беше дадено по време на президентството на Доналд Тръмп. Има сериозни аргументи да се твърди, че регионалните банки са били по-уязвими към изтичане на депозити, тъй като са били освободени от много от стандартите, прилагани към по-големите кредитори, разглеждани като по-голяма потенциална опасност за финансовата система.

Когато миналото лято Майкъл Бар стана заместник-председател на Федералния резерв по надзора, той се съсредоточи върху актуализирането на регулацията на най-големите банки. Както и в Европа, финалните етапи на написването на последната глава от т.нар. базелски правила за банковия капитал се отнасяха в най-голяма степен за пазарните бизнеси и вътрешните модели на риска на най-усъвършенстваните големи кредитори. Една от основните цели беше да се определят минимални капиталови равнища за различни видове кредитиране или други експозиции, за да се попречи на банките да заобикалят правилата със занижени оценки на риска.

Бар винаги е клонял към предпазливост: В първите си изказвания миналата година той говори за необходимостта от смирение пред несигурните рискове. Определянето на банковия капитал е свързано с изготвянето на оценки за всички видове бъдещи проблеми и загуби, които биха могли да възникнат. "Скептичен съм, че регулаторите - или банковите мениджъри - знаят отговорите на тези въпроси", каза той през декември.

През март той също така заяви, че е уместно по-малките банки да се радват на по-малко въздействие от страна на американските регулатори. След тазгодишните фалити тази идея определено е излязла от употреба - или поне границата, която обозначава какво се смята за " по-малко", е паднала драстично надолу по скалата на размера на баланса.

Точно това, което е необходимо за укрепване на системата, ще бъде предмет на борба от сега до финализирането на правилата, вероятно през първата половина на 2024 г. Първият набор от предложения на Бар се очаква да бъде представен през следващите седмици - според някои всеки ден - и те ще бъдат проучвани и обсъждани през следващите месеци.

За най-големите банки малцина анализатори са направили изрични прогнози поради липсата на каквито и да било насоки от страна на Фед досега. В Европа отговорът, до който стигнаха регулаторите, беше определен да добави 1 процентен пункт към капиталовите съотношения на големите кредитори от януари 2025 г., според Киан Абухосейн, анализатор в JPMorgan Chase & Co. Тъй като обаче резултатите се превръщат в закон, те се размиват и се очаква крайното въздействие да бъде по-малко. Какъвто и да е резултатът, той ще бъде далеч по-малък от 20% увеличение.

За регионалните банки в САЩ ще има редица промени, не само по отношение на капитала, но и на изискванията за ликвидност и някои счетоводни практики. Ерика Наджариан, анализатор в UBS Group AG, оценява, че повишените капиталови изисквания вероятно ще ги принудят да вдигнат коефициентите си на базовия собствен капитал от средно 9,5% до 10,5%. 

Другите промени ще намалят рентабилността на тези банки - според Наджариан възвръщаемостта на собствения капитал ще спадне с 2-3 процентни пункта след въвеждането на всички допълнителни регулации. Част от това ще се дължи на факта, че по-малките банки ще бъдат принудени да държат по-ликвидни активи, които могат да бъдат продадени бързо, и да бъдат подлагани на пълни годишни стрес тестове. Освен това те ще трябва да приспаднат от капитала си всички загуби от спада на пазарните стойности на притежаваните от тях облигации, които са на разположение за продажба. Това са неща, които големите американски банки и всички европейски банки вече правят.

Някои видове кредитиране може да бъдат намалени в резултат на по-високите капиталови изисквания, въпреки че е трудно да се получи пряк отговор от ръководителите на банките за това какъв точно вид бизнес няма да извършват повече; освен това допълнителните изисквания няма да бъдат напълно необходими през следващите години. Компромисът се състои в това, че по-силните банки ще бъдат много по-малко склонни да намалят всички кредити при спад или криза - те няма да увеличават болката в една задъхваща се икономика.

Бих се обзаложил, че тази първоначална оценка от 20% е тревожна отправна точка, за да се изострят умовете и да се започне изграждането на политически съюзи за предстоящата битка. Капиталовите изисквания ще се повишат, но не с толкова много.