Ана Ботин от Santander: Банките са в силна позиция, част 1

Ана Ботин, изпълнителен председател на Banco Santander

17:00 | 25 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Към нас, тук в Брюксел, се присъединява директорът на Santander Ана Ботин. Вие също сте на конференция в Брюксел. Благодаря за отделеното време! Бяхте на сцената и гледах разговора Ви. Говорихте за много проблеми - от растеж до регулация, но преди да стигнем до тях, искам да чуя вашата перспектива. Очевидно вие сте водеща банка. Огромна институция. Как виждате европейските банки при това интересно начало на годината за финансовия сектор?

Благодаря за поканата. Да, председател съм на Института по международни финанси. Фокусирани сме силно върху това как банките по света могат да продължават да бъдат част от решението след ковид. Напоследък контекстът на това, което стана е, че се връщаме към нормализиране на лихвите. Имахме много ниски до отрицателни лихви дълго време, които създаваха неправилно разпределение на капитала.

Това продължава да създава препятствия по пътя. Но това не е системна криза,  не е 2008. Глобалните банки са увеличили нивата на капитала от 2 до 6 трилиона. В много силна позиция сме. Банките са устойчиви. Заедно трябва да работим с регулаторите, за да видим какво следва.

Много от тези неща станаха в Съединени щати. Разбира се, Credit Suisse, която, не е тайна, мина под швейцарския регулатор. Но бихте ли казали, че тази глава е затворена? Или има нещо, което може да Ви притеснява?

Преди 12 години, банките бяха 50% от финансовата система. Днес те са 38%. Голяма част от риска е вън от регулираните банки. Видяхме много случаи с пенсионни фондове в Обединеното кралство, с Аркейгос и други FTX.

Има регионални банки в САЩ, които имат големи концентрации на търговски имоти. 70% от всички търговски имоти са с регионални банки. Това е нещо, за което трябва да внимавате. Има голяма разлика, защото системните, взаимосвързани банки са в много силна ситуация. Това наистина е важното за световната икономика.