Майо от Wells Fargo: САЩ би трябвало банките да са по-малко

Майк Майо, главен банков анализатор в Wells Fargo Securities

20:00 | 22 май 2023
Преводач: Мария Попова

Тук сте по друг повод, но нека започнем с Джей Пауъл, който намекна, че може би няма да се наложи да повишат лихвите толкова колкото смятаха първоначално заради натиска върху кредитирането. По време на цикъл на затягане, банките ва свой ред винаги затягат кредитирането. Това е съвсем нормално, но дали това, което виждаме е нормално или не?

Тази седмица на една двудневна конференция присъстваха над 70 банки и финансови компании. Има теория, има и реалност. Реалността показва, че много регионални банки се стремят да свият баланса си, те са притеснени от допълнителните правила за капитала, които могат да влязат в сила. Те разполагат с по-малко депозити, които да превръщат в заеми и повече инспекции за търговските имоти.

Затягането в кредитирането е нормално, когато наближава спад, но почти всички усилия на регулаторите и на Вашингтон през последните 15 години бяха насочени към това всички регулации да са контра циклични, а случващото се в момента подкрепя цикъла. С наближаването на спад, започва да се говори за чувствително увеличаване на нивото на капитала, така че да, това ще има угнетяващ ефект за икономиката. Ето защо те съзнават и признават, че не трябва да увеличават лихвите толкова, колкото биха ги увеличили в друг случай.

Да поговорим още за регулаторната страна. Мишел Боумън засегна този проблем по-рано в Далас, Джанет Йелън води разговори с директорите на банки. Боумън повдигна въпроса, че ако се увеличат регулаторните изисквания за малките и средни банки, ще започне консолидация и смаляване на пазара. В САЩ има много банки и Джанет Йелън също  го подчерта и изглежда е казала на директорите, че е възможно да са необходими още сливания. Съгласен ли сте с това?

Съгласен съм. Вече четири десетилетия анализирам банки и четири десетилетия съм съгласен с това. Има над 5 хиляди банки, а този брой би трябвало да намалее наполовина през следващите 10 години, за да има нормална икономика. Идеята за такова „учебно“ сливане като покупката на First Republic от JPMorgan не е перфектна.

Какво трябваше да направят?

Трябваше по-бързо да разрешат сливанията през последните 15 години, трябваше да улеснят процеса, трябваше да ускорят одобренията. Проблемите със сливанията на банките започват, когато те искат да сключат сделка, но не могат.

Това беше първата ми работа във финансите -  работех във Фед в края на 80-те и имаше 60-дневен период, когато се опитвахме някое сливане да бъде одобрено. А сега, идеята за ограничаване на банковите сливания… вижте, намерението не беше лошо – да няма прекалена концентрация на власт сред най-големите банки.

Разбирам, но то имаше обратния ефект и направи рововете около големите банки още по-дълбоки. Всички приказки за ограничаване на банковите сливания, аз ги наричам „Закон за защитата на Джейми Даймън“.

Защо се опитвате да защитавате JPMorgan и Bank of America? Нужни са повече банки, които да се конкурират с JPMorgan, които имат среща на инвеститорите днес.