Големите банки в САЩ са изправени пред 20% скок на капиталовите изисквания

Банките, които разчитат на такси, може да се нуждаят от по-големи буфери, за да поемат загубите съгласно планираните правила

09:01 | 6 юни 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големите банки в САЩ може да се сблъскат със средно 20% увеличение на капиталовите изисквания в новите предложения за правила, тъй като колапсът на няколко по-малки кредитори тази година добавя спешност към усилията за укрепване на финансовата сила на индустрията, съобщава The Wall Street Journal.

Ревизираните изисквания могат да бъдат предложени още през юни, а конкретните увеличения ще зависят от дейностите на кредиторите, казват източници на WSJ. Институциите с голям търговски бизнес ще понесат най-големия удар, докато тези, които са силно зависими от приходите от такси, също могат да се сблъскат със значителни увеличения.

Банковите регулатори по света затягат капиталовите правила за индустрията, докато се стремят да приключат последната глава от своя отговор на финансовата криза от 2008 г. Колапсът на няколко банки в САЩ по-рано тази година послужи като напомняне за последиците от слаби кредитори, докато най-големите фирми твърдят, че твърде силни правила за капитала биха попречили на икономическия растеж.

Индустрията и нейните инвеститори се подготвят за увеличения от месеци и с нетърпение очакваха подробности за основната промяна. Главният финансов директор на JPMorgan Chase & Co. Джереми Барнъм каза в края на миналия месец, че фирмата очаква предложенията за внедряване на нови Базелски стандарти „всеки ден“. Той каза, че докато фирмата ще отблъсне призивите за повече капитал, тя се подготвя за повишаване на изискванията.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Inc. Джейн Фрейзър каза миналата седмица, че нейната банка зздържа всичко извън скромно обратно изкупуване, докато не получи повече яснота относно промените в Базел III и отделния „холистичен“ преглед на капиталовите изисквания на Федералния резерв.

Майкъл Бар, заместник-председателят на Фед по надзора, по-рано каза, че американски служители преразглеждат банковите капиталови изисквания и се ангажират да въведат ограничения, които са в съответствие с Базел III. Бар, който пое поста на главен банков наблюдател на Фед през юли 2022 г. и архитект на Закона Дод-Франк от 2010 г., също сигнализира, че подкрепя по-строги ограничения за по-големите, системно важни кредитори, отколкото за по-малките институции.

Най-големите банки твърдят, че тяхната устойчивост в последните сътресения е показала тяхната сила и че вече имат повече от достатъчно капитал. Шестте най-големи американски фирми са добавили повече от 200 милиарда долара към своите капиталови резерви през последното десетилетие, а JPMorgan заяви миналия месец, че общият им капацитет за поемане на загуби вече надвишава загубите от заеми, които всички американски банки имаха по време на финансовата криза.

Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън беше сред критиците, критикуващи по-тромавите капиталови изисквания, наричайки предстоящото увеличение "лошо за SA}" миналата година преди две изслушвания в Конгреса.

Според Европейската централна банка, която наблюдава кредиторите в еврозоната, водещите американски банки вече са обект на по-високи изисквания от европейските си колеги. Въпреки този недостатък американските фирми за ценни книжа успяха да спечелят пазарен дял от европейските конкуренти през предходните години.

И все пак неотдавнашните банкови фалити в САЩ бяха фирми с по-малки баланси от тези глобални системно важни кредитори.

Банките с най-малко $100 милиарда активи може да трябва да се придържат към нови изисквания, по-ниски от съществуващия праг от $250 милиарда, за които регулаторите са запазили своите най-строги правила, според WSJ. Администрацията на Тръмп разхлаби правилата за много регионални банки.

Докато Европа прилага Базелските стандарти за всички банки, САЩ прави повече разлика в това кои правила прилага за големи и малки банки. С изключение на мегабанките, кредиторите от еврозоната ще бъдат изправени пред по-ниски изисквания, ако са базирани в САЩ, според ЕЦБ.

Други юрисдикции също работят върху собственото си прилагане на окончателните стандарти Базел III. Европейският съюз се опитва да смекчи версията си, след като индустрията предупреди, че строг подход рискува да задуши предлагането на кредити за икономиките на блока.

„Последната останала част от Базел III, известна неофициално като края на Базел III, ще промени капиталовите нива за американските банки, тъй като регулаторите прекалибрират рисковото претегляне на активите и ограничават вътрешните модели, използвани за изчисляване както на кредитния, така и на оперативния риск", пише Нейтън Дийн, старши правителствен анализатор за Bloomberg Intelligence.

В САЩ Федералният резерв играе водеща роля в изработването на мярката, заедно с Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата на контролера на валутата, според WSJ. Очаква се и трите агенции да потърсят коментар относно предложените капиталови правила, преди да гласуват за завършване на промените и евентуалното им прилагане през следващите години.

JPMorgan каза на своя ден за инвеститори, че въпреки че последните части от капиталовите правила на Базел III – които някои инвеститори наричат Базел IV, тъй като може да са толкова обширни – може да бъдат предложени скоро, е малко вероятно те да бъдат приложени преди началото на 2025 г.