Борбата на ЕЦБ с инфлацията разкрива слабостите във финансовата система

По-високите лихвени проценти поставят на изпитание устойчивостта на домакинствата, компаниите, правителствата и пазарите на имоти

16:20 | 31 май 2023
Автор: Яна Рандоу и Никълъс Комфърт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борбата на Европейската централна банка срещу упорито високата инфлация разкри слабостите във финансовата система, които стават все по-трудни за пренебрегване.

По-високите лихвени проценти поставят на изпитание устойчивостта на домакинствата, компаниите, правителствата и пазарите на имоти, каза институцията в сряда в своя двугодишен Преглед на финансовата стабилност.

Това прави пазарите уязвими за необичайни корекции, предупреждава банката. И макар банките да са забележително устойчиви на неотдавнашните сътресения в САЩ и Швейцария, по-високите разходи за финансиране и по-ниското качество на активите все още могат да намалят тяхната рентабилност.

Предупрежденията служат като изчерпателен доклад за въздействието върху вече най-агресивната кампания за затягане на паричната политика в 25-годишната история на ЕЦБ. Но въпреки завихрящите се опасности за финансовата стабилност и икономическия растеж в 20-те държави от еврозоната, служители, които се борят да върнат инфлацията до 2%, казват, че вълната от повишения на лихвите от миналия юли не е приключила.

„Стабилността на цените остава толкова важна, колкото винаги за трайното запазване на финансовата стабилност“, пише вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в предговора на доклада, преди да разясни страничните ефекти, които политиците трябва да приемат сега.

„По-строгите финансови условия за решително справяне с високата инфлация допринесоха за преоценка на икономическите перспективи и за обръщане на прекомерно компресираните премии за риск на цената на активите“, каза той. „Тъй като финансовите условия се нормализират, това може да разкрие уязвимостите и линиите на грешки във финансовата система.“

Имотите са една област, която ЕЦБ изтъкна. Цените на жилищата се охладиха значително за сравнително кратък период от време и биха могли да паднат още повече, ако по-високите разходи за ипотечни кредити продължат да намаляват търсенето.

В същото време пазарите на бизнес имоти остават в спад благодарение на по-строгите условия на финансиране, несигурната икономическа перспектива и по-слабото търсене след пандемията. Тази корекция може да тества устойчивостта на инвестиционните фондове, казаха от ЕЦБ.

Банката също така идентифицира някои положителни развития, като същевременно предупреди, че те не трябва да се приемат за даденост след финансовите сътресения, които започнаха в САЩ.

„Във всички тези предизвикателства издръжливостта на банките в еврозоната беше забележителна, но не трябва да отстъпва място на самодоволство“, каза Гуиндос.

Кредиторите бяха подкрепени от силни капиталови и ликвидни позиции, които сега трябва да бъдат запазени, според ЕЦБ. Властите трябва да запазят макропруденциалните капиталови буфери, докато някои страни може също да обмислят „целеви увеличения“, се казва в доклада.

Като се имат предвид повишените рискове за икономическия растеж и неотдавнашното пазарно напрежение, банките трябва да се въздържат от повишаване на своите коефициенти на изплащане и вместо това да се съсредоточат върху запазването на съществуващата си устойчивост, каза ЕЦБ.

Няколко големи европейски банки получиха одобрение от надзорното звено на ЕЦБ по-рано тази година да разпределят милиарди евро излишен капитал на инвеститорите чрез обратно изкупуване на акции.

„Укрепването на банковия съюз – и по-специално постигането на напредък по общата европейска схема за застраховане на депозитите – ще засили способността на финансовата система на еврозоната да устои на бъдещи рискове“, каза Гуиндос.