Ана Ботин от Santander: Банките са в силна позиция, част 2

Ана Ботин, изпълнителен председател на Banco Santander

17:00 | 25 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Преди началото на разговора споменахте ключовата дума сега за много финансови играчи, която е лихви.  Какво правят централните банки тук? Тъй като сме в Брюксел, предполагам че ЕЦБ все още ще повишават лихвения процент два до три пъти и ще остане потенциално по-висок за по-дълго. Какво означава това за една банка, за финансова институция? Наближаваме по-висок връх, но то ще бъде за много по-дълъг период?

Имаме много опит в развиващите се пазари и високо инфлационните икономики. Когато базовата инфлация е пет, лихвени проценти три, все още имате отрицателни реални лихви. Не е лесно да спреш инфлация с отрицателни лихви.  Ако дължите пари, все още можете да ги върнете доста лесно. Номиналните лихви растат по-бързо от цените. В един момент Бразилия и Мексико имаха много позитивни реални лихвени проценти. Тук все още имаме негативни реални лихви. видите, че няма да се промени. Ще стабилни или по-високи лихвени проценти през следващите няколко години.

А за вас това не е проблем. Все още има време, когато погледнете инфлацията и макро данните? Това е всичко, което централните банки трябва да направят.

Това казах преди няколко месеца, централните банки трябва да вървят по много тясна пътека, защото искат да избегнат дълбоката рецесия. Но важното са корпорациите и семействата. Балансът все още е стабилен. Постоянно се изненадваме от състоянието на икономиката. Ако погледнем цената на ипотечния риск в Обединеното кралство е по-малко от три базови пункта. В Испания е по-малко от 10 базови пункта. 

С отрицателни лихвени проценти и висока трудова заетост, това е друг ключов фактор, в  2/3 от страните сме в пикова заетост. Именно това помага на  на нашите клиенти да се справят добре. На дъното са повечето уязвими компании и клиенти, които страдат. Ако не спрем инфлацията сега, тя ще бъде голяма пречка за растежа.