TSMC продължава да харчи, за да се възползва от бума на изкуствения интелект

Ако трябва да се избере един сегмент, който да остане силен по време на спада на чиповете, това би бил изкуственият интелект

10:14 | 21 април 2023
Автор: Тим Кълпан
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Отслабващата световна икономика и вялото търсене на електроника най-накрая застигат Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която в четвъртък намали прогнозите си както за компанията, така и за по-широката индустрия за чипове. Това ще навреди на крайния резултат, но няма да отклони технологичния гигант от агресивния му план за разходи.

Вместо да отбележи лек ръст през тази година в доларово изражение, най-големият производител на чипове в света ще отчете първия си спад на приходите от 2009 г. насам, а секторът на чиповете  ще спадне с едноцифрен процент.

Виновник за това са складовите наличности. Голяма част от моделите на TSMC за 2023 г. се основаваха на убеждението, че клиентите ще могат да продават запасите си, а с намаляването им ще постъпват нови поръчки. Но това намаление отнема повече време от очакваното, тъй като икономическите перспективи остават неясни, а отварянето на Китай след пандемията не се случва с темповете, които TSMC очакваше. В резултат на това складови наличности на компанията не намаляват, а се увеличават до най-високото ниво от поне 12 години насам.

И все пак прогнозите, че TSMC ще се разколебае и ще намали бюджета си за оборудване с до 4 млрд. долара, за да компенсира слабите перспективи, не се оправдаха. Вместо това най-голямата изненада в разговора за резултатите беше запазването на януарската прогноза за капиталови разходи от 32 до 36 млрд. долара през тази година. През 2022 г. тя бе 36,3 млрд. долара.

Има няколко причини компанията да бъде непоколебима.

Първо, около 70% от разходите ѝ отиват за съоръжения, използвани в усъвършенстваните производствени технологии. Доставките на елементи като оборудването за екстремно ултравиолетово лъчение на ASML Holding NV остават ограничени. В сряда нидерландската компания заяви, че прогнозата ѝ за доставка на 60 EUV системи през тази година не е променена, като фирмата е изправена пред двугодишно изоставане при някои инструменти. Макар че TSMC може да намали поръчките, това може да доведе до рискове, което би я поставило в неизгодно положение и би подпомогнало конкурентите, които искат да се сдобият с важни машини.

На второ място, главният изпълнителен директор на TSMC К.К. Уей заяви пред инвеститорите, че компанията се е съсредоточила върху разширяването, за да може да посрещне нуждите от капацитет веднага щом започнат да постъпват поръчки от клиенти. При брутен марж от над 55% загубата на продажба поради липса на доставки е скъпо предложение.

Трето, докато търсенето на смартфони и персонални компютри остава слабо, изкуственият интелект е светъл лъч благодарение на неотдавнашния бум на генеративните приложения като ChatGPT.

Ако трябва да се избере един сегмент, който да остане силен по време на спада на чиповете, това би бил изкуственият интелект. Категорията за високопроизводителни изчисления на TSMC, която включва специализирани компоненти за изкуствен интелект, съставлява 44% от приходите. Освен това клиентите в тази област - включително Nvidia Corp., Microsoft Corp. и Advanced Micro Devices Inc. - се нуждаят от най-новите производствени възли, за да запазят конкурентното си предимство. Продуктите, произведени по по-стара технология, намаляват мощността и производителността на чиповете, които те проектират. Това авангардно производство също така изисква по-висока цена.

"Напоследък наблюдаваме нарастване на търсенето, свързано с изкуствения интелект, което подпомага текущото усвояване на запасите", каза Уей. "ChatGPT в момента засилва и без това силната ни убеденост в HPC и AI като структурна мегатенденция."

Ангажиментът на TSMC да продължи напред, дори когато приходите намаляват, със сигурност ще навреди на рентабилността. По-ниското натоварване на мощностите, повишаващите се цени на електроенергията в Тайван и по-скъпите разходи за строителство за разширяване в САЩ и Япония ще задълбочат проблема. Способността на компанията да ограничава разходите, както бе демонстрирано през първото тримесечие, би могла да смекчи това предизвикателство.

Все пак, за добро или лошо, ръководството е избрало да запази курса, вместо да преследва печалби. Стратегията може да не се хареса на инвеститорите, но на клиентите ще се хареса.