В миналото медта поевтиняваше преди рецесия, но вече няма да е така

Докато светът намалява употребата на изкопаеми горива и ги заменя с вятърна или слънчева енергия и електрически превозни средства, медта ще се радва на огромно търсене

16:30 | 26 ноември 2022
Автор: Хавиер Блас 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Светът е обсебен от петрола и газа. В света на металите, литият и кобалтът, които се използват за батерии привличат основната част от вниманието, а медта изглежда остава леко встрани. Металът е бил първият използван от човечеството за направата на примитивни инструменти, вероятно около 8000 преди новата ера. Хилядолетия по-късно той остава един от най-добрите проводници на електричество, като е превъзхождан само от среброто, което обаче е значително по-скъпо. Това прави червеникавия метал основна част от енергийния преход.

Ето защо Роберт Фрийдланд, легендарният индустриалец и съпредседател на канадската Ivanhoe Mines Ltd., казва, че след години на недостатъчни инвестиции, ставаме свидетели на „отмъщението на миньорите“.

Докато светът намалява употребата на изкопаеми горива и ги заменя с вятърна или слънчева енергия и електрически превозни средства, медта ще се радва на огромно търсене. От всички източници на електричество, вятърната енергия безспорно изисква най-много мед, следвана от слънчевите панели. Според международната енергийна агенция, офшорните вятърни турбини изискват около 8 метрични тона за мегават енергия. При електроцентрала захранвана с газ, това количество е под 2 тона за мегават. Един средностатистически електромобил с бензинов или дизелов двигател използва 25 килограма мед, докато в електромобилите се използва над 2 пъти повече.

В миналото цената на медта се движеше в унисон с бизнес цикъла, поради което си спечели прякора „доктор мед“. По-високите цени означаваха силен икономически растеж, а по-ниските – подсказваха за предстояща рецесия. Това вече не е така. Желанието да се откажем от въглерода оказва постоянна подкрепа на метала. Дори когато светът е на прага на рецесия (или вече го е прекрачил), цените на медта остават високи.

Цената на метала е над 8000 долара за тон, което е доста над 10-годишната средна стойност от 6750 долара. През последните два месеца, когато над САЩ, Европа и Китай се струпаха тъмни икономически облаци, цената на медта всъщност се повиши с близо 10%. Ако не беше забавянето на икономическия растеж, медта щеше да е много по-скъпа. Това означава също, че когато икономическият растеж се ускори, може би към втората половина на 2023 г. или началото на 2024 г., цените на медта може да скочат, и то с доста.

Цената на

С колко? По-рано тази година цените на медта достигнаха рекордните 10 845 долара за тон, тъй като пазарът се опасяваше от загубата на руските доставки след нахлуването на Москва в Украйна. Биковете смятат, че до 2025 г. цените могат да се повишат до 15 000 долара за тон; или тройно повече от 25-годишната средна цена от около 5 000 долара за тон.
Това може да звучи необичайно, но всеки друг голям бичи пазар на мед е показвал, че върхът на пазара е бил много по-висок, отколкото мнозина са вярвали. Следващият бичи пазар на мед вероятно ще бъде подобен. За разлика от акумулаторните метали като литий, никел и кобалт, които са подвластни на подобренията в химията на акумулаторите, медта е изправена пред по-малко предизвикателства. Инженерите може и да успеят да намалят количеството мед необходимо за ветрогенераторите и слънчевите панели, но ролята на метала в електрическите кабели до голяма степен е незаменима. По-голямата консумация на електроенергия означава повече мед..
 

Инвеститорите с положителни нагласи към медта и и ръководители на миннодобивни компании - говореха за горещ пазар, но малцина от тях на практика следваха собствените си съвети. До сега. Миналата седмица BHP Group Ltd., най-голямата минна компания в света, предприе най-голямото си придобиване за повече от десетилетие, като предложи близо 6,5 млрд. долара за австралийската медна мина OZ Minerals Ltd., или около 49% премия спрямо цената на акциите преди първите слухове за сделката. 

Възможно е това да е първата от поредица сделки в медната индустрия. Няма да има изгодни сделки. Акциите на друг меден гигант Freeport McMoran Inc., се търгува на цена, която надвишава печалбата на компанията 13 пъти, в сравнение със седем пъти за BHP. При First Quantum Ltd., друг производител на мед, това съотношение е 12 пъти, а при Antofagasta Plc – почти 18 пъти. Повечето от целите за придобиване носят със себе си и допълнителни проблеми - от големи семейни дялове до операции в държави с трудна среда. Или и двете.

Но в условията на недостиг на мед в света те са сред малкото възможности да се възползваме от потенциалния дългосрочен бичи пазар. Възможността може да се появи в началото на 2023 г: Ако САЩ също като Европа изпаднат в рецесия, докато китайската икономика все още е в застой, цените на медта може да намалеят достатъчно, за да направят едно голямо сливане и придобиване привлекателно. За да се похарчат милиарди по време на рецесия обаче, се изисква смелост. Преди който и да е ръководител на миннодобивна компания да се възползва от отмъщението, за което говори Фридланд, ще му трябват железни или по-скоро медни нерви.