САЩ са готови да позволят на Chevron да добиват петрол във Венецуела

Предоставянето на лиценз ще се случи в момент, когато западните санкции срещу Русия са на път да свият световните доставки

12:25 | 25 ноември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ са готови да предоставят лиценз на Chevron Corp. за добив на петрол във Венецуела - промяна в политиката, която е сигнал за облекчаване на дългогодишните санкции и може да отвори вратите за други петролни компании да развиват бизнес там, пише Wall Street Journal.

Американската петролна компания ще си възвърне частичния контрол върху дейностите по добив и поддръжка на петрол в разрушените венецуелски петролни полета, в които е запазила дялове чрез съвместни предприятия с държавната петролна компания Petróleos de Venezuela SA. Според запознати тя няма да прави нови инвестиции там, докато не изплати определени дългове, което може да отнеме години.

Предоставянето на новия лиценз зависи от очакваното в събота изявление на венецуелското правителство и политическите му опоненти за изпълнение на хуманитарна програма на стойност 3 млрд. долара с помощта на размразени от САЩ венецуелски средства, както и от споразумение за подновяване на преговорите в Мексико сити следващия месец за разрешаване на политическата криза в страната чрез свободни и честни избори, твърдят запознати. Според хората преговорите бързо ще дадат ход на разрешението на САЩ за връщане на Chevron в петролните полета на Венецуела.

"С подновяването на диалога в Мексико се открива път към нормализиране на икономическите аспекти на живота на страната", заяви венецуелският вицепрезидент Делси Родригес в четвъртък на среща с ръководители на предприятия в Каракас.

В писмено изявление венецуелската коалиционна опозиция заяви в четвъртък, че е готова да преговаря за споразумение, което да доведе до разрешаване на хуманитарната криза във Венецуела, установяване на правова държава и необходимите условия за провеждане на свободни и проверими избори.

Лицензът, който не е постоянен и ще се нуждае от бъдещо подновяване, ще върне позицията на Chevron във Венецуела към рамка за санкции, подобна на тази, която беше в сила през 2019 г., преди администрацията на Тръмп да затегне допълнително дейността на Chevron като част от кампанията за "максимален натиск", целяща свалянето на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро.

През октомври Wall Street Journal съобщи, че администрацията на Байдън се готви да намали санкциите срещу авторитарния режим във Венецуела, за да позволи на Chevron да възобнови изпомпването на петрол там, проправяйки пътя за потенциално повторно отваряне на международните пазари за износ на петрол от Венецуела.

Chevron 01
Венецуелския президент Николас Мадуро. Миналия месец президентът Байдън заяви, че Министерството на енергетиката ще продължи с продажбата на последните 15 млн. от общо 180 млн. барела от Стратегическия петролен резерв на САЩ, които той беше разрешил за продажба. Този ход е част от плана за намаляване на цените на горивата в бензиностанциите. Снимка: Bloomberg LP

По-рано Reuters съобщи, че Chevron скоро може да получи одобрението на САЩ за значително разширяване на дейността си във Венецуела.

"Отдавна сме заявили ясно готовността си да предоставим целева помощ въз основа на конкретни стъпки, които да облекчат страданията на венецуелския народ и да го доближат до възстановяването на демокрацията", заяви говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ. "Всяка предприета стъпка се прави в координация с [опозиционната коалиция на Венецуела]."

Говорителят на Chevron Рей Фор заяви, че компанията спазва действащата рамка за санкции.

Събитията се случват точно преди новите западни санкции срещу руския петрол, които заплашват да свият световните доставки и да вдигнат цените. Ходът на администрацията на Байдън за облекчаване на санкциите срещу Венецуела се разглежда като опит да се изпрати добре навременен психологически сигнал към пазарите, загрижени за потенциален бъдещ недостиг. 

"С ограничаването на цените на руския петрол доставките най-вероятно ще бъдат допълнително ограничени", каза Али Мошири, бивш изпълнителен директор на Chevron, който е ръководил разширяването на дейността на компанията в Латинска Америка и е работил в тясно сътрудничество с венецуелски служители. "Допълнителните доставки трябва да дойдат от други източници и Венецуела може да бъде един от тези източници, който да донесе допълнителни доставки." В момента Мошири е консултант за Chevron във Венецуела.

Според запознати, на очакваната в събота среща между режима на Мадуро и венецуелската опозиционна коалиция, известна като Единна платформа, страните вероятно ще обявят споразумение за използването на около 3 млрд. долара от венецуелските държавни средства, замразени в чуждестранни банки заради санкциите, за набавяне на хуманитарна помощ и възстановяване на критична инфраструктура за нуждите на електроснабдяването и водопречистването.

Очаква се също така да бъде обявено, че те ще се срещнат през декември, за да разработят график и рамка за започване на политически промени и провеждане на президентски избори до 2024 г., казаха запознатите с темата.

Всяко разрешение, предоставено от Министерството на финансите, ще бъде ограничено във времето и ще попречи на PdVSA, държавната петролна компания, да получава печалби от продажбата на петрол от Chevron. САЩ ще запазят правото си да изменят или отменят разрешенията, ако режимът на Мадуро не преговаря добросъвестно или не следва ангажиментите си.

За администрацията на Байдън вътрешнополитическият отзвук от промяната в политиката на САЩ се смята за управляем след междинните избори, отчасти защото Флорида, чиято голяма кубинска и венецуелска общност подкрепя санкциите срещу Венецуела, сега се смята за загубена за Републиканската партия.

Вътре във Венецуела предстоящият пробив предвещава официалния край на "временното правителство", ръководено от Хуан Гуайдо, подкрепян от САЩ опозиционен лидер, чийто крехък политически мандат ще изтече в началото на януари.

В четвъртък норвежкото посолство в Мексико заяви, че правителството на Мадуро и венецуелската опозиционна коалиция ще се срещнат в събота и ще подпишат "частично споразумение" за прилагане на социални програми. Норвегия е посредничила при предишни преговори между правителството на Мадуро и неговите опоненти.

След като ѝ бъде разрешено да се върне във венецуелските петролни полета и свързаните с тях нефтопреработвателни заводи съгласно новия договор от около 1000 страници, който ѝ беше позволено да договори с PdVSA, Chevron е изправена пред предизвикателства, които могат да ограничат способността ѝ бързо да увеличи производството. Сред тях са управлението на всичко - от недостиг на гориво до податлива на аварии петролна инфраструктура и рискове, свързани със сигурността и корупцията.

Според някои анализатори производството на петрол във Венецуела вероятно ще достигне таван от около 1 млн. барела дневно в средносрочен план. В момента Венецуела произвежда около 700 000 барела дневно в сравнение с над 3 млн. барела дневно през 90-те години на миналия век.

Главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт заяви неотдавна в телевизионно интервю, че ще са необходими месеци и години, за да се ремонтират петролните полета и оборудването и да се мобилизират работници, които да помогнат за повишаване на производството. "Ефектът няма да е мигновен", каза той. 

Европейските компании Repsol SA и ENI SpA, както и индийската Reliance, са сред петролните компании извън САЩ, които следят развитието на ситуацията в очакване да възстановят сътрудничеството си с Венецуела. Сред другите, които проследяват събитията, са кредиторите на Венецуела, които искат да започнат преструктуриране на дълга до следващата година.