Кои фактори освен Китай ще влияят върху суровините през декември

12:10 | 25 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изглежда краят на тази година ще бъде труден за суровините, като геополитическите фактори и несигурността свързана с търсенето в световен мащаб ще държат под напрежение пазарите на всякакви суровини от петрол и мед до различните посеви през декември.

Проблемите на Китай с Covid-19 са всеобщ фактор, който вероятно ще продължи и през 2023 г. Суровият петрол е на прага на трета седмична загуба, след като плановете за определяне на таван в цените на руските барели се провалиха, а търговците на газ ще следят все още несигурната ситуация с доставките в Европа, тъй като температурите падат. Мрачните прогнози за световната икономика стават все повече.

Сред важните събития за следващата седмица са последните данни за заводската активност в Китай и БВП на САЩ за третото тримесечие, както и поредната публична изява на председателя на Фед Джером Пауъл и последните данни на ООН за разходите за храна. И накрая, в областта на новите енергийни източници очаквайте решаващата търговска констатация на САЩ за китайските соларни системи и последните данни за спада на лития.

Какво следва?

Ноември започна с известен оптимизъм от страна на инвеститорите за излизането на Китай от строгия контрол върху Covid. Той завършва с опасения, че нова вълна от ограничения отново ще разклати търсенето на суровини. Броят на случаите в цял Китай е рекорден, а в столицата се наблюдава паническо купуване, тъй като жителите се страхуват от нови блокади на движението.

Пекин отбелязва

Трейдърите ще следят внимателно как ще реагират властите през декември и как ще се развият ключови показатели като активността на градския трафик, броя на полетите и строителната дейност. Данните за производствената активност в промишлеността, които се очакват в сряда, също трябва да потвърдят разширяващата се икономическа слабост. "Неотдавнашните повишения на цените на редица суровини в отговор на перспективата за отваряне на Китай изглежда изпревариха себе си", заявиха от Citigroup Inc.

Енергийният натиск

Енергийната криза в Европа не изглежда толкова сериозна, колкото преди няколко месеца, но с настъпването на зимата залогът все още е голям. На първо място, търговците на петрол очакват окончателните детайли по планираното ограничаване на цените на руския петрол, тъй като преговарящите се борят с различията между държавите членки.

Хранилищата за

Може би по-важното е, че по-широкият енергиен пакет на ЕС, включващ ограничаване на цените на газа, също виси на косъм. Решението по този въпрос беше отложено за средата на декември. Междувременно предстои пик на търсенето в студените месеци, а температурите ще паднат под сезонните норми през следващата седмица. Това би трябвало отново да повиши търсенето, да изостри глобалната конкуренция за газ и да предизвика по-голяма волатилност.

Разходите за храна в световен мащаб вероятно се запазиха стабилни или леко намаляха през ноември, въпреки че остават високи в исторически план. Доставките от свежи култури в Северното полукълбо и подновяването на сделката за износ от Черно море засега ограничават цените. Фючърсите на пшеницата и цената на царевицата намаляха. Все пак търговците ще следят внимателно времето. Проливните дъждове и наводненията вече навредиха на реколтата от пшеница в Австралия, което заплашва да увеличи цените на хляба и някои видове паста.

Цените все още са високи в исторически план

Световните запаси от зърнени и маслодайни култури са ограничени, а всяко продължително засушаване в Бразилия през следващите месеци може да намали добивите и да предизвика недостиг. "Достатъчна е една наистина лоша реколта, да кажем в Северна или Южна Америка, за да се повишат цените", каза Дейвид МакЛенан, главен изпълнителен директор на Cargill Inc., най-голямата частна компания в Америка. Индексът на храните на ООН ще бъде обявен следващия петък.

Търговско напрежение

Най-големите производители на слънчева енергия в света ще следят внимателно САЩ за събития, които биха могли да променят облика на индустрията и да изострят геополитическото напрежение. Очаква се Министерството на търговията на САЩ да представи първоначалните си заключения през седмицата относно това дали китайските производители на соларни панели са заобиколили наложените преди 10 години мита, като са сглобявали оборудване в Югоизточна Азия.

Глобалните соларни

Ако се установи, че Китай е заобиколил правилата, това може да влоши търговското напрежение между Вашингтон и Пекин и да засили призивите на американските протекционисти за отмяна на мораториума върху новите мита. Междувременно някои от китайските производители на соларна енергия ще участват в срещата на върха на BNEF в Шанхай.