Ще се оттегли ли наистина Болсонаро, ако изгуби изборите?

Социологическите проучвания дават преднина на опонента на настоящия президент - Луис Инасио Лула да Силва

21:01 | 30 септември 2022
Автор: Клара Ферейра Маркес
Снимка: Arthur Menescal/Bloomberg
Снимка: Arthur Menescal/Bloomberg

Мнозина се колебаят дали бразилският президент Жаир Болсонаро ще се оттегли елегантно в случай, че загуби президентските избори в страната на 2 октомври, пише Клара Ферейра Маркес за Bloomberg.

Към момента числата не са в полза на настоящия президент. Проучване на Ipec, публикувано в понеделник, предполага, че лидерът на опозицията Луис Инасио Лула да Силва може да получи 52% подкрепа на първия тур – достатъчно, за да спечели вота без балотаж. Това е постижение, което само един бивш кандидат успя да отбележи (Фернандо Енрике Кардосо) – и то два пъти. Очакванията са Болсонаро да спечели 34%, а разликата между тях не се свива.

Разбира се, възможно е проучванията да са неточни и да подценяват разликата, която може да се генерира от избирателната активност. Но с напредването на времето шансовете за изненада изглеждат все по-малки.

Завръщането на бившия президент Лула е тревожна перспектива за много бразилци. Това до голяма степен се дължи на мащабния корупционен скандал, който избухна по време на неговото управление и в крайна сметка доведе до лишаването му от свобода. Върховният съд анулира присъдите му през 2021 г.

Въпреки това той се представи като прагматик и хитър политик и изгради широка коалиция, привличайки редица високопоставени лица, включително бившия губернатор на Сао Пауло Джералдо Алкмин като свой вицепрезидент; Марина Силва, бивш министър на околната среда; бившият гуверньор на централната банка Енрике Мейрел. Лула инвестира и в трайната си подкрепа сред по-бедните домакинства, които помнят програмите му за жилища, новаторските парични трансфери за семейства с ниски доходи – помогнали на милиони да се измъкнат от бедността, както и усилията за разширяване на достъпа до образование.

На фона на над 33 милиона бразилци, които гладуват днес, и като се има предвид, че над половината от жителите живеят с известно нива на хранителна несигурност, не е учудващо, че носталгията е силна. За тях няма значение, че икономическият фон ще бъде много по-различен през 2023 г. – без грандиозния бум в цените на борсово търгуваните стоки, който насърчи и двата мандата на Лула, и с вероятно много по-неблагоприятно законодателство.

И все пак въпросът, който вълнува Бразилия днес, всъщност не е кой ще спечели изборите. Истинската тема е какво ще направи Болсонаро – човек с открити авторитарни склонности, ако изгуби, както предричат социологическите проучвания.

Президентът заяви в телевизионно участие миналия месец, че ще приеме резултатите от изборите, „стига гласуването да е чисто и прозрачно“. Въпреки това избухванията не са му далечни. Болсонаро многократно се е опитвал да дискредитира добре установения избирателен процес в Бразилия и е водил битки с Върховния съд. Надпреварата с опонента му той представи като битка между доброто и злото.

Бивш капитан от армията, Болсонаро се стреми да привлече въоръжените сили (и полицията) към своята кауза - съвременните преврати не изискват танкове, но изискват военни. Той защитава военната диктатура на Бразилия и непрекъснато разширява присъствието на въоръжените сили в политическата сфера. Неговото правителство изискваше от тях роля дори в надзора на процеса на гласуване – рискован, наистина немислим ход за една надеждна демокрация. Неговата постоянна подкрепа за притежанието на оръжия наводни страната с такива. Крайнодесният популист също така засили дезинформацията и разпали безпочвени слухове.

Разбира се, дори Болсонаро да иска да запази властта си, това не означава, че той може да го направи.

Лула изглежда ще спечели със стабилна преднина, ако гласуването стигне до втори тур, което ще усложни ситуацията пред Болсонаро. Президентът се бори за подкрепата на въоръжените сили и на въоръжената полиция, но я няма напълно. Най-важното е, че със свалянето на Доналд Тръмп от власт в САЩ, Болсонаро се лиши от голямата си международна подкрепа.

Нищо от това не означава, че бразилците могат спокойно да си отдъхнат. Дори двата месеца между балотажа и встъпването в длъжност на новия президент биха могли да предоставят достатъчно време на Болсонаро да посее хаос - непример в Амазонка. Още по-тревожни са разделенията, които той пося и които ще останат. Някои от най-лошите черти на Болсонаро може да се запазят, дори и без партия, която да ги подхранва. Той отчужди малцинствата и задълбочи намесата на религията и въоръжените сили в политиката. Той насърчава насилието, засилва недоверието в съдебната система и в самия акт на гласуване.

Каквото и да се случи през октомври, четвъртата по големина демокрация в света ще остане опасно слаба.