Логистичните разходи подхраниха инфлацията. Могат ли сега да я охладят?

Цените за превоз на контейнери се понижават значително на годишна база, но все още са далеч на предпандемичните си нива

18:03 | 29 септември 2022
Автор: Томас Блек
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компаниите вече споменават много по-рядко транспортните разходи спрямо година по-рано. Това е добър знак за облекчаване на инфлацията, пише Томас Блек за Bloomberg.

Лесно е да се види защо. Цената за превоз на контейнер по маршрута Шанхай-Лос Анджелис се понижава до 4252 долара, след като преди година достигна рекордните 12424 долара, сочат данни на Drewry Shipping Consultants. Таксите за превоз на товар при текущите пазарни цени – без да се включват допълнителните разходи за гориво – се понижават с 30% през третото тримесечие на годишна база, посочват от KeyBanc Capital Markets.

Транспортните компании добавиха допълнителни такси, за да покрият увеличението в разходите си за гориво, което означава, че сметките за изпращачите се понижават, заедно с цените на дизела. Дизелът поевтинява до 4,96 долара за галон към 19 септември спрямо рекордните 5,78 долара за галон - цената, която достигна на 27 юни, сочат данни на Администрацията за енергийна информация.

Цените за

Цените за морския транспорт на товари се понижават, след като отчетоха значителен ръст миналата година. Графика: Bloomberg 

Понижението на транспортните разходи трябва да помогне за овладяване на инфлационните очаквания. Вероятно е тези разходи да се понижат допълнително, тъй като потребителското търсене намалява в отговор на най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв от 80-те години на миналия век.

По отношение на търсенето – месечният внос достигна рекордните 351 милиарда долара през март и се понижи до 330 милиарда долара през юли. Въпреки че обемите на вноса все още остават далеч над предпандемичните нива, безпрецедентните стимули по време на коронакризата нямат такова отражение, тъй като потребителите са много по-предпазливи на фона на спекулациите за наближаваща рецесия. Главният изпълнителен директор на FedEx заяви на 15 септември, че очаква глобална рецесия, което потопи пазарите на следващия ден.

Вносът в

Вносът в САЩ нарасна значително през 2021 г. Графика: Bloomberg 

Повишението на транспортните разходи започна след разхлабването на мерките за овладяване на пандемията и отварянето отново на някои заводи през март 2020 г. Увеличението на цените за доставка беше едновременно симптом и причина за ускорението на инфлацията. Показателят започна да достига забележително високи нива през април 2021 г. – само няколко месеца, след като втората вълна на безпрецедентна държавна подкрепа беше налята в джобовете на потребителите.

По това време миналата година търговецът на дребно American Eagle предупреди за „силно нарушени“ вериги за доставка и „по-високи транспортни разходи в индустрията“. Компаниите настояваха за увеличаване на цените, за да компенсират безпрецедентния скок на разходите за превоз.

Сега тонът на разговорите около превозите вече е различен.

„Закъсненията и затрудненията при доставките намаляват, времето за превоз е по-кратко, както и транспортните разходи – въпреки че са завишени спрямо предпандемичните нива, те се понижават значително от върховете, които достигнаха миналата година“, заяви Майкъл Ремпел, главен оперативен директор в American Eagle, по-рано през септември.

Миналата година Dick’s Sporting Goods увеличи цените и премахна промоциите, за да компенсира скока в разходите за доставка. Тогава търсенето растеше, цените на горивата се увеличаваха и компаниите се бореха да върнат на работа служителите си. Сега този натиск е отслабнал напълно, заяви главният финансов директор на компанията Навдийп Гупта.

Това са добри новини за Фед, който увеличи целевото ниво на лихвите с 200 базисни пункта от март насам до 2,5%. По-високата цена на капитала вече охлажда пазарите на автомобили и жилища, което облекчава и търсенето на транспорт. Индексът на Американската асоциация за превоз на товари дава смесени сигнали, като се повишава с 2,8% през август на месечна база, след като отчете спад от 1,5% през юли – втори за последните 12 месеца.

Веригата на доставки се възстановява и не става въпрос само за намаляващото търсене. Стимулите отслабват и хората се връщат на работа.

Съдейки по историята, цените за морския транспорт ще се понижат допълнително. Преди пандемията цената за превоз на контейнер от Шанхай до Лос Анджелис беше около 1500 долара – близо една трета от настоящото ниво дори след скорошния рязък спад. Ситуацията ще зависи до голяма степен колко ще се охлади търсенето на вносни стоки в САЩ и какви ще са месечните обеми на вноса. Обемите за първите седем месеца на тази година се повишават с над 28% спрямо същия период на 2019 г.

При сухопътния превоз не се очаква понижение на разходите, подобно на това при морския транспорт, което отчасти се дължи на факта, че таксите за камионите не се повишиха толкова драстично. Освен това транспортните компании не успяха да купят всички нови камиони, които искаха, когато търсенето се увеличи миналата година, защото недостигът на чипове ограничи производството на превозни средства. Това възпрепятства увеличаването на товарния капацитет, което ще осигури възглавница за „меко приземяване“ в известния с цикличността си бизнес.

Все пак към този момент Фед е по-притеснен от инфлацията, която пуска дълбоки корени в нагласите на потребителите и на компаниите и се разпространява в сектора на услугите, което я прави по-трудна за охлаждане. Заплатите растат и компаниите могат лесно да повишават цените, ако потребителите очакват тези ръстове. Разбира се, повече би помогнало, ако правителството ограничи разходите и намали част от натиска върху търсенето.

Пазарът на превози работи правилно и показва, че действията на Фед вече имат желания ефект. Последователният спад на вноса спомага за понижаване на цените и улеснява работата по веригите на доставка, премахвайки една от най-ранните причини за ускорението на инфлацията.