Все повече руснаци искат да избегнат военната служба

Мъжете напускат страната или просто игнорират призовките си с надеждата, че властите няма да ги преследват

12:50 | 9 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Данила Давидов заяви, че е напуснал Русия няколко седмици след като Кремъл изпрати войски в Украйна, защото се е страхувал да се бие във война, която не подкрепя.

22-годишният дигитален художник, който е живял в Санкт Петербург, заяви, че с напредването на конфликта се притеснява, че Русия може да окаже натиск върху млади хора като него да служат в армията.

"Не исках да отида на война или в затвора, затова реших да замина", каза Давидов пред Reuters от Казахстан, където по думите му в момента работи.

Той е сред младежите, които според някои юристи и защитници на правата на човека се опитват да избегнат задължителната военна служба в страната от началото на конфликта с Украйна в края на февруари, което показва двойнственото отношение на руското общество към конфликта.

Според интервюта на агенцията със седем мъже, които в момента се опитват да избегнат военната служба, както и с петима адвокати и правозащитници, някои млади мъже напускат страната, а други търсят съвети за получаване на освобождаване  или просто игнорират призовките си с надеждата, че властите няма да ги преследват.

Това се случва въпреки риска от глоби или до две години затвор - в страна, в която военната служба е задължителна за младежите на възраст от 18 до 27 години. Един от мъжете разказва, че отказът да се бие е довел до напрежение с членовете на семейството, които смятат, че военната служба е дълг на младия мъж.

Давидов заяви, че е успял да се отпише от регистъра на военнослужещите и да напусне страната, защото е имал предложение за работа в чужбина. Иска да се върне у дома някой ден, казва той, но съжалява, че това може да не стане скоро: "Обичам Русия и много ми липсва".

Москва твърди, че провежда специална военна операция и че тя протича по план. Руският президент Владимир Путин възхвалява тези, които се сражават за Русия, като "герои", които спасяват рускоговорящите от преследване и осуетяват това, което според него е западен план за унищожаване на Русия. През март той определи руснаците, чиито мисли са по-скоро в унисон със Запада, отколкото с Русия, като "предатели".

На 24 февруари Русия изпрати хиляди войници в Украйна, предприемайки най-голямата сухопътна инвазия в Европа след Втората световна война. След изтеглянето на руските войски от околностите на Киев, войната се забави и се превърна в артилерийска надпревара, а Москва се съсредоточи върху завземането на територии в Източна Украйна.

Путин залага на професионална армия, която според Запада е понесла значителни загуби във войната. Ако армията не може да набере достатъчно войници на договор, възможностите на Путин включват използване на наборни войници, мобилизиране на руското общество или намаляване на амбициите му.

Въпреки че Путин многократно е заявявал публично, че наборните войници не трябва да се сражават в конфликта в Украйна, в началото на март Министерството на отбраната съобщи, че някои от тях вече са се сражавали. Миналия месец военен прокурор заяви пред горната камара на парламента, че около 600 наборни войници са били въвлечени в конфликта и че в резултат на това около дузина офицери са били дисциплинарно наказани.

Украйна въведе военно положение: на мъжете на възраст от 18 до 60 години е забранено да напускат страната. Киев заявява, че ще се бори докрай срещу това, което определя като непровокирано заграбване на земя в имперски стил.

Много хора се страхуват

Откакто Петър Велики превръща Русия в голяма европейска сила, нейните управници често разчитат на наборната военна служба като част от огромната руска армия, една от най-големите бойни сили в света. Мъжете във военна възраст трябва да служат една година като наборници. Русия призовава около 260 000 души годишно в рамките на наборна служба. По данни на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания въоръжените сили на Русия възлизат на около 900 000 души.

Избягването на наборната военна служба е утвърдена практика, включително чрез законни начини като отлагане на службата заради учене и претендиране за освобождаване по медицински причини. През последните месеци се наблюдава увеличение на броя на младите мъже, които търсят помощ как да го направят, казват адвокати и групи за защита на правата, които предлагат съвети и правна помощ на такива млади мъже. Според двама от тях това се случва предимно от хора в големи градове като Москва и Санкт Петербург.

Една от групите, които предоставят безплатни правни съвети, се нарича Release и се ръководи от Дмитрий Луценко, руснак, който понастоящем живее в Кипър. Той заяви, че членовете на публичната група в Telegram за тези, които търсят съвет как да избегнат военна служба, са се увеличили до над 1000 души, в сравнение с около 200 преди конфликта.

Друга група за защита на правата, наречена Citizen. Army. Law, се занимава със съвети за хора, които търсят алтернативен вид военна служба, която включва работа в държавна организация, например болница, вместо в армията. Групата съобщи, че броят на хората, които питат за алтернативна служба, се е увеличил десетократно - до над 400 души тази година, в сравнение с около 40 души през същия период на миналата година. "Много хора са уплашени. Те не искат да отидат в армия, която воюва", каза Сергей Кривенко, който оглавява организацията.

Адвокатът Денис Кокшаров, председател на правната асоциация в Призивник, заяви, че в началото на конфликта е забелязал около 50-процентно увеличение на броя на хората, които търсят съвети за избягване на военна служба, без да уточнява броя им. Той допълни, че впоследствие броят на исканията е намалял, а напоследък организацията е забелязала увеличение на броя на младите мъже, които искат да се бият като доброволци.

Кокшаров обяснява промяната с това, че хората свикват с настоящата ситуация, както и с увеличаването на броя на хората, които "проявяват патриотизъм".

Липсващ дом

27-годишният Фьодор Стрелин от Санкт Петербург разказва, че е протестирал срещу войната непосредствено след инвазията, но в края на февруари е решил да напусне Русия.

В момента се намира в грузинската столица Тбилиси и казва, че преди това е избегнал наборната служба, след като миналата година е бил освободен от нея поради късогледство, но е решил да напусне Русия поради опасения от обща мобилизация. "Липсва ми домът ми и засега чувствам, че съм загубил мястото си в живота", каза той.

26-годишният Кирил от Южна Русия, който работи в областта на технологиите, казва, че е получил призовка за военна служба през април, последвана от телефонно обаждане през май, в което се иска да се яви на медицински преглед, но не се е отзовал, защото не подкрепя операцията на Русия в Украйна.

Това е предизвикало напрежение в отношенията с някои роднини и приятели, които подкрепят войната и смятат, че всеки трябва да отбие службата си, каза Кирил, който помоли фамилията му да не се използва. "Хората в Украйна са като братя. Познавам много хора в страната и не мога да подкрепя тези действия", добави той.

През юни полицаи посещават дома му, когато той е навън, и питат майка му защо избягва военната си служба, разказва Кирил.

Война и мир

Киев и западните съюзници смятат, че Русия е загубила поне толкова хора, колкото 15 000 съветски войници, убити в съветско-афганистанската война от 1979-1989 г. Москва не е актуализирала официалните си данни за броя на жертвите от края на март, когато заяви, че от началото на военната кампания в Украйна са загинали 1351 руски войници и още хиляди са били ранени.

Съществуват признаци, че Русия търси още мъже, които да се бият. През май Путин подписа закон, който премахна горната възрастова граница от 40 години за хората, които искат да се запишат в руската армия. Законодателите тогава заявиха, че промяната е с цел привличане на опитни хора със специализация в области като модерно военно оборудване и инженерство.

Един руснак на около 30 години, който пожела да не бъде идентифициран, разказа пред Reuters, че е бил извикан по телефона да се яви във военно управление под претекст да уточни някои лични данни. Там неидентифициран мъж във военно облекло го разпитал за предишната му военна служба и му предложил 300 000 рубли (5000 долара) на месец, ако се запише да се бие в Украйна, разказва той.

Мъжът каза, че е отказал предложението, тъй като не е професионален войник и никога не е стрелял, откакто е завършил службата си.

"Каква е ползата от 300 000 рубли за един мъртвец?" - попита той.