Мъск има "изключително лошо усещане" за икономиката и трябва да съкрати около 10% от персонала си

Прогнозата му се прибавя към нарастващия хор от предупреждения от страна на бизнес лидери за рисковете от рецесия

12:20 | 4 юни 2022
Обновен: 12:48 | 4 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск има "изключително лошо усещане" за икономиката и трябва да съкрати около 10% от персонала на производителя на електрически автомобили, казва той в имейли, видени от Reuters.

В съобщенията, изпратени до ръководните кадри в четвъртък, се излагат опасенията му и им се казва да "спрат всички назначения по света". Тежката прогноза дойде два дни, след като милиардерът каза на служителите да се върнат на работното място присъствено или да напуснат. Прогнозата му се прибавя към нарастващия хор от предупреждения от страна на бизнес лидери за рисковете от рецесия.

В друг имейл до служителите в петък Мъск заяви, че Tesla ще намали броя им с 10%, тъй като компанията е станала "свръхнатоварена в много области". Но "броят на почасовите служители ще се увеличи", каза той.

"Имайте предвид, че това не се отнася за никого, който действително произвежда автомобили, батерии или инсталира слънчеви батерии", пише Мъск в имейла.

В края на 2021 г. в Tesla и дъщерните ѝ дружества са работили почти 100 000 души, показват данните на Комисията за ценни книжа и борси.

През последните седмици Мъск алармираше за рисковете от рецесия, но имейлът му, с който нарежда замразяване на наемането на служители и съкращаване на персонала, е най-прякото му предупреждение.

"Илон Мъск има уникален поглед върху глобалната икономика. Смятаме, че посланието от него ще се ползва с голямо доверие", казва Адам Джонас, анализатор в Morgan Stanley.

Блокиране на Шанхай

Досега търсенето на автомобили Tesla и други електрически превозни средства остава силно. Но Tesla се бори да възобнови производството в завода си в Шанхай, след като блокирането заради коронавируса наложи скъпоструващи прекъсвания.

"Винаги е по-добре да се въвеждат мерки за икономии в добри времена, отколкото в лоши. Възприемам изявленията като предупреждение и предпазна мярка", заяви базираният в Хановер анализатор на NordLB Франк Швопе.

Мрачните прогнози на Мъск повтарят неотдавнашните коментари на ръководители, сред които главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън и президентът на Goldman Sachs Джон Уолдрон.

"Ураганът е точно там, по пътя към нас", каза Даймън.

Инфлацията в Съединените щати достига 40-годишни върхове и води до скок в издръжката на живота на американците, а Федералният резерв е изправен пред трудната задача да намали търсенето достатъчно, за да ограничи инфлацията, но да не предизвика рецесия.

Също така не стана ясно веднага какво отражение, ако изобщо има такова, ще има мнението на Мъск върху неговата оферта за 44 млрд. долара за Twitte. В петък антитръстовите регулатори на САЩ разрешиха сделката, което доведе до ръст на акциите на Twitter с 2%.

Наскоро няколко анализатори намалиха целевите цени на Tesla, прогнозирайки спад в производството на завода в Шанхай, който е център за доставка на електрически превозни средства за Китай и за износ.

Китай представлява малко над една трета от глобалните доставки на Tesla през 2021 г., според отчетите на компанията и данните, публикувани за продажбите там. В четвъртък Daiwa Capital Markets изчисли, че Tesla има около 32 000 поръчки, които очакват доставка в Китай, в сравнение с 600 000 автомобила за BYD , по-големия ѝ конкурент в областта на електромобилите на този пазар.

Замразяване на наемането на нови служители

Преди предупреждението на Мъск Tesla имаше около 5000 обяви за работа в LinkedIn - от продавачи в Токио и инженери в новата гигафабрика в Берлин до учени, занимаващи се с разработки в Пало Алто. Тя беше насрочила онлайн събитие за наемане на служители в Шанхай на 9 юни в канала си WeChat.

Искането на Мъск служителите да се върнат в офиса вече срещна отпор в Германия. А планът му за съкращаване на работни места ще срещне съпротива в Нидерландия, където е европейската централа на Tesla, заяви синдикален лидер.

"Не можеш просто да уволниш холандските работници", каза говорителят на профсъюза FNV Ханс Валтие, добавяйки, че Tesla ще трябва да преговаря с профсъюза за условията на всяко напускане.

В имейл от вторник Мъск е заявил, че служителите на Tesla трябва да бъдат в офиса минимум 40 часа седмично, като е затворил вратата за всякаква дистанционна работа. "Ако не се появите, ще приемем, че сте подали оставка", каза той.

Джейсън Стомел, основател на агенцията за технологични таланти Cadre, заяви, че искането за завръщане в офиса може да е начин да се накарат хората да напуснат.

"Мъск знае, че има определен процент работници, които просто няма да се върнат", което според него би било по-евтино за Tesla, тъй като няма да са необходими обезщетения.

Мъск многократно споменаваше риска от рецесия в последните си коментари.

В средата на май той говори дистанционно на конференция в Маями Бийч и каза: "Мисля, че вероятно сме в рецесия и тя ще се задълбочава."