Тежките уроци от срива в криптосвета

Младите инвеститори трябва да са наясно с големите рискове на волатилния и нерегулиран пазар на криптовалути

10:30 | 28 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Голяма част от младите трейдъри регистрираха големи загуби след срива на криптовалутата luna за 40 милиарда долара, пише Financial Times.

29-годишният Субая навлиза в криптосвета миналата година, след като вижда как приятелите му правят пари от него. ИТ служителят от Бенгалор гледа онлайн уроци на влиятелни личности, започва да търгува с различни токени и печели достатъчно, за да мечтае да напусне работата си и да се занимава с трейдърство на пълен работен ден.

Неговият ранен успех му дава увереност да заеме средства чрез кредитни карти, за да увеличи залозите си. Насърчен от перспективата за доходност от 20%, той премества цялото си портфолио за седем хиляди долара към luna – което води до понижението му до 150 долара, след като цената на токена се срина този месец.

„Смятах, че мога лесно да направя пари“, коментира Субая. „Никога не съм си мислел за понижения, че всичко може да се изпари до нула“, добавя той.

ИТ експертът губи не само своите пари – дългът по кредитната карта продължава да му напомня за риска, който не е могъл да си позволи да поеме.

„Бъдете подготвени да загубите всичките си пари“, предупреждават постоянно регулаторите във Великобритания. Защо тогава подобни случаи са изненада?

Финансовите регулатори все още търсят начин как да отговорят на нарастващите предизвикателства, но има сериозни въпроси и пред платформите, които позволяват търговия с криптовалути и са форум за общуване между трейдърите. Реално те са печеливши от настоящата мания и трябва да намерят по-добър начин да я контролират.

Чарлз Рандъл, председател на Органа за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA), призна миналата седмица, че дори суровите предупреждения не отблъскват младите хора. Наскоро той посети училище в източната част на Лондон, за да разговаря с група от 13-14-годишни ученици относно рисковете на криптосвета.

Те го приемат „като хазарт“, но въпреки това вярват, че могат да правят пари от него. „Учениците бяха много способни, но надеждата да забогатеят беше по-силна от всички рационални аргументи, които можех да им изложа“, коментира Рандъл.

„На фона на знаменитости като Ким Кардашиян и Лари Дейвид, които искат да спечелят пари от рекламирането на спекулативни криптовалути, как можем да охладим ентусиазма на хората да направят нещо, което може значително да навреди на техните финанси“?

Миналата година проучване на FCA установи, че 2,3 милиона британци притежават някаква форма на криптоактиви, което не е далеч от броя на хората, които инвестират в акции и дялове. Въпреки че повечето собственици на криптовалути знаят, че инвестициите им не са предпазени, над един от десетима твърди обратното.

Вероятно повече по темата трябва да се направи още от училищата. Ето как стои въпросът: как някой може да гарантира на някого, че ще направи пари? Ако дадена влиятелна личност в TikTok каже на последователите си да купят даден токен, какви ще са последиците за него в случаи, че те загубят пари? Правилен отговор – никакви.

Има и други регулирани дейности, които по-големите ученици и студенти могат законно да опитат – те също са рисковани и финансово вредни – включително залагания, дневна търговия или хазарт, но все пак при тях съществуват някои защити.

Великобритания, например, забрани залагащите на хазарт да използват плащания с кредитни карти; сайтовете за залагания трябва да съдържат предупреждения за големия брой клиенти, които губят пари; FCA ограничи размера на ливъридж, който неопитните инвеститори могат да използват. Междувременно криптосветът остава свободен за всички.

Първото правило на хазарта е никога да не се залага повече от това, което човек може да си позволи да загуби. Криптоинвеститорите трябва да се придържат и към някои традиционни инвестиционни „правила“ като диверсификацията. Може да се сравни опита на Субая с този на 34-годишния Дан, който слуша подкасти на Money Clinic. Той например също държи криптовалути, но делът им в портфолиото му е под 15%. Въпреки това той отчита, че оценката на криптовалутите му се понижава с няколко хиляди лири след последната разпродажба.

На фона на множеството твърдения на известни и влиятелни личности, че трейдърството може да направи мнозина богати, разговорите за реалността на фалита могат да се окажат най-мощният образователен инструмент за младите инвеститори, които са решили да рискуват в опит да спечелят.