Правителствата по света събират сили за бъдещо възстановяване на Украйна

Киев има нужда от $5 млрд. месечна бюджетна подкрепа за пет месеца и $600 млрд. за по-широки усилия за възстановяване

14:00 | 25 април 2022
Обновен: 16:48 | 25 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-високопоставените световни финансови служители, събрали се във Вашингтон през изминалата седмица, се сблъскаха с мрачната картина на нарастващите икономически разходи от войната на Русия в Украйна и предизвикателствата, пред които са изправени, за да помогнат за плащането на краткосрочните и дългосрочните сметки на Украйна, пише Wall Street Journal.

Украйна се нуждае от около 5 млрд. долара месечна бюджетна подкрепа за период до пет месеца и от около 600 млрд. долара за по-широкообхватни усилия за възстановяване, заяви украинският министър-председател Денис Шмихал в четвъртък на форум, организиран от Световната банка по време на пролетните срещи, провеждани заедно с Международния валутен фонд.

Двете международни финансови институции и няколко отделни правителства започнаха да обещават вноски, но в интервюта и публични коментари официалните лица признаха, че предстои много работа, за да се осигурят необходимите средства.

"Сега ще видите голяма мобилизация на международната общност", каза Одил Рено-Басо, президент на Европейската банка за възстановяване и развитие, в интервю в петък. "Всички мислят за нещо като план "Маршал" за Украйна, подобно на това, което се случи след Втората световна война", каза тя, визирайки ръководената от САЩ многонационална програма за възстановяване, стартирала през 1948 г., която помогна за съживяването на европейската икономика чрез официална помощ и частни инвестиции.

Задачата идва в труден момент за световната икономика. Държавите, включително и САЩ, се борят със собствени проблеми, включително с нарастващата инфлация и забавянето на растежа. Много развиващи се страни, които се сблъскват с по-високи цени на храните и горивата и с нарастващи дългове в условията на нарастващи лихвени проценти и продължаваща пандемия, заявяват, че се нуждаят от помощ от богатите правителства и международните финансови институции като МВФ и Световната банка.

"Големият проблем, с който всички се борят, е... как да провеждате политика в този свят, когато имате криза след криза и все още не сте се възстановили от последната", каза в интервю Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на МВФ.

Невоенната подкрепа за Украйна и стресът, свързан с дълга на развиващите се страни, бяха основните теми за финансовите министри и централните банкери, участващи в срещите.

Според официалните представители на Киев и на многостранните групи финансовите нужди на Украйна се разделят на две основни категории: краткосрочни и дългосрочни.

Според управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева страната се нуждае от около 5 млрд. долара всеки месец, за да покрие основните държавни услуги през следващите два-три месеца, визирайки бюджетния недостиг в резултат на спада на приходите и увеличените разходи, като например грижите за ранените войници и разселените граждани.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред делегатите във видеопоявата си на кръглата маса на Световната банка, посветена на помощта за Украйна в четвъртък, че "руските военни целят да унищожат всички обекти в Украйна, които могат да послужат като икономическа база за живот, което включва железопътни гари, складове за храни, петролни рафинерии".

Шмихал заяви, че за разходите по възстановяването, реконструкцията и трансформацията на икономиката ще са необходими около 600 млрд. долара. Той заяви, че правителството му е поискало от редица държави да предоставят 10% от неизползваните си специални права на тираж - активи от паричния резерв, създадени от МВФ, за да помогнат на Украйна след глобалното разпределение на 650 млрд. долара миналата година с цел повишаване на световната ликвидност.

Ukraine 03

Междувременно Световната банка оценява физическите щети, нанесени на инфраструктурата и сградите в Украйна, на 60 млрд. долара до момента.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предположи, че планирането на възстановяването е в ход. По време на кръглата маса в четвъртък той заяви, че възстановяването трябва да започне със спешни ремонти на основната инфраструктура като транспорт, електроснабдяване, отопление и цифрова свързаност в рамките на шест до осем месеца след края на войната. Следва да се положат усилия за укрепване на градовете, домакинствата, селското стопанство и бизнеса, каза той.

"Докато трае войната, ще работим за изграждане на доверие във финансовите, паричните и фискалните институции на Украйна ", каза Малпас.

Длъжностни лица от многостранните институции заявиха, че се надяват да осигурят подкрепа за краткосрочните бюджетни нужди на Украйна с безвъзмездни средства от държавите, а не със заеми, които изискват изплащане, предвид сегашното нефункциониране на икономиката на страната. През изминалата седмица МВФ прогнозира, че икономиката на Украйна ще се свие с 35% през тази година. Шмихал заяви, че повече от 60% от предприятията в страната са спрели изцяло или частично дейността си през март, включително заводът за желязо и стомана в Мариупол, където са се укривали украински войници.

Ukraine 02

Съставянето на пакет за възстановяване ще бъде по-сложно. За да убеди държавите да предоставят значителни средства, Украйна трябва да обещае да преустрои икономиката си и да представи планове за укрепване на дългосрочната си устойчивост, включително и за опазване на околната среда, каза Рено-Басо от ЕБВР.

"Преди войната Украйна имаше огромна програма за реформи по отношение на подобряване на управлението, борба с корупцията и подобряване на съдебната система", каза тя. "Тези предизвикателства остават и ще трябва да бъдат преодолени при възстановяването, ако се очаква голяма международна подкрепа."

Привличането на инвестиции от частния сектор също е от съществено значение, заявиха официални лица. В четвъртък заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо и украинският министър на финансите Сергий Марченко поканиха на вечеря ръководители на водещи американски финансови структури, за да обсъдят как те биха могли да помогнат за възстановяването на Украйна. Включени бяха Bank of America Corp. , Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. и Mastercard Inc.

"Смятаме, че единственият начин да получим необходимата енергия, за да излезем от кризата, е огромно количество инвестиции, частни инвестиции", заяви Марченко в интервю за The Wall Street Journal.

Той каза, че групата е обсъдила възможните реформи в Украйна, които да позволят по-големи частни инвестиции, включително борбата с корупцията, подобряването на съдебната система и засилването на защитата на инвеститорите.

"Разумно е да се направят някои стъпки, някои необходими стъпки, за да може да се привлекат допълнителни инвестиции в Украйна", каза Марченко.

Предвиждането на размера на щетите и разходите за възстановяване е трудно, тъй като войната продължава, заявиха официални лица. Ясно е, че сумите ще бъдат огромни.

Ukraine

След Втората световна война е създаден Върховният комисариат на ООН за бежанците, за да помогне на три милиона европейци, прогонени от домовете си. Днес повече от 4,5 милиона украинци са напуснали страната, а още осем милиона са вътрешно разселени, каза Георгиева по време на кръглата маса с украински официални лица, като призова държавите да помогнат.

"Тези от нас, които познават добре европейската история, са ужасени за вас, но сме ужасени и за Европа и света", каза Георгиева, икономист по въпросите на развитието, родена и получила образованието си в България по времето на Студената война. "Имаме такива редки моменти в живота, когато откриваме кои сме, и това е един от тези моменти."