Байдън обмисля санкции срещу руски банки, ако Путин нахлуе в Украйна

Евентуална руска агресия може да промени съдбата на завършения, но все още неработещ газопровод „Северен поток 2“

09:31 | 7 декември 2021
Обновен: 09:31 | 7 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предупреди руския президент Владимир Путин за тежки икономически последици, ако Русия наистина продължи с нахлуването в Украйна, каза високопоставен служител на администрацията на САЩ в понеделник.

Байдън и Путин трябва да проведат видео разговор във вторник, докато Съединените щати се опитват да възпрепятстват Русия да започне военни действия срещу Украйна, след като Москва събра десетки хиляди войници на границата с Украйна.

Байдън разговаря с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания в понеделник, като обсъди тяхната „споделена загриженост относно натрупването на руска армия по границите на Украйна и все по-суровата реторика на Русия“. Те също така призоваха Русия да деескалира напрежението. 

Съединените щати работят с европейските съюзници за силен отговор, ако инвазията продължи, заяви представител на Белия дом и добави, че САЩ и Европа ще наложат тежки икономически санкции.

„Вярваме, че има път напред, който да ни позволи да изпратим ясно послание на Русия, че ще има трайни и значими разходи“, ако се осъществи инвазия, каза служителят.

Русия отхвърли съобщенията в американските медии за възможна руска атака срещу Украйна, обвинявайки Вашингтон, че се опитва да влоши ситуацията, като същевременно обвинява Москва.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен разговаря в понеделник с президента на Украйна Владимир Зеленски и повтори "непоколебимата подкрепа" на Вашингтон за Украйна пред лицето на "руската агресия", съобщи Държавният департамент на САЩ.

Русия има потенциално дипломатическо решение на кризара чрез споразумението от Минск, ако желае, каза служителят. Това е предварително договорено споразумение, насочено към прекратяване на войната в района на Донбас в Украйна.

„Насърчаваме Русия да се върне към диалога чрез дипломатически пътища“, каза служителят, без да описва в подробности икономическите санкции, които САЩ са готови да наложат. 

Но източник на "Ройтерс", запознат със ситуацията, каза, че е обсъдено насочването на санкции към вътрешния кръг на Путин, макар да не е взето решение. Човекът добави, че не се очаква Байдън да навлиза дълбоко в детайлите на потенциалните действия с Путин, а вместо това ще предупреди за икономически разходи.

Друг запознат със ситуацията каза, че санкциите срещу най-големите руски банки също се обмислят от Съединените щати и техните европейски съюзници. Друг вариант е възпиране на способността на Русия да конвертира рубли в долари и други валути, каза източникът.

CNN съобщи, че Съединените щати биха могли да включат крайната стъпка за изключване на Русия от международната платежна система SWIFT, използвана от банки по целия свят.

Bloomberg съобщи, че САЩ и европейските съюзници преценяват санкции, насочени към Руския фонд за преки инвестиции, както и способността на страната да конвертира рубли в долари и други чуждестранни валути, ако Путин нахлуе в Украйна.

САЩ могат също така да ограничат възможността на инвеститорите да купуват руски дълг на вторичния пазар, добави Bloomberg, цитирайки запознати с въпроса.

Белият дом отказа коментар.

Смята се, че над 94 000 руски войници са струпани близо до границите на Украйна. Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников каза в петък, че Москва може да планира мащабна военна офанзива в края на януари, позовавайки се на доклади на разузнаването.

Американският служител каза, че все още не е ясно дали Путин е взел окончателно решение за започване на инвазия.

Съединените щати не се стремят към конфликт с Русия, но когато е необходимо, ще има значими последици за вредни действия, добави служителят.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза, че макар намеренията на Путин да не са ясни, той никога няма да подцени "апетита за риск" на руския лидер.

„Това, което знаем, е, че той поставя руските военни, руските служби за сигурност на място, където те биха могли да действат по доста широк начин“, каза Бърнс по време на събитие на Wall Street Journal.

Русия заяви, че може да мести войски на руска територия, както намери за добре и че те не представляват външна заплаха.

Връзките на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като подкрепяните от Москва сили превзеха украинския полуостров Крим, който Киев си иска обратно. Киев казва, че около 14 000 души са били убити в сражения оттогава.

От началото на последната криза Москва отправи искания за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да приеме Украйна за член или да разположи там ракетни системи, насочени срещу Русия.

Дипломатичен изход

„Байдън ще трябва да предложи на Путин някакъв вид решение, за да деескалира ситуацията“, каза Рейчъл Елехуус, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, пред Bloomberg. Относно решението да се проведат разговори, тя каза: „Това кара хората да говорят и избягва по-лошите последици, които са военна конфронтация“.

Разискванията подчертават колко е преплетена ролята на Русия като доставчик на енергия за Европа с нейната позиция за сигурност спрямо Украйна, която има споразумения за транзит на руски газ. 

Енергията също е потенциален източник на лост на влияние: продължаващата руска агресия може да промени съдбата на завършения, но все още неработещ газопровод „Северен поток 2“, който администрацията на Байдън не се опита да спре, въпреки че се противопоставя на проекта.

„Мисля, че "Северен поток 2" ще участва в разговорите“, каза Стивън Пайфър, научен сътрудник в Центъра за международна сигурност и сътрудничество към Станфордския университет. Байдън все още има възможности да наложи по-широки санкции, каза той. „Има неща, които можете да направите, за да засилите значително болката от санкции."

Един решаващ резултат от разговора ще бъде по-доброто разбиране на това какво точно иска Путин. Докато американските служители твърдят, че разузнаването предполага, че Путин планира голяма наземна инвазия в Украйна, те казват, че администрацията не знае с увереност какво планира руският лидер - и не вярват, че е взел окончателно решение.

Тази несигурност е тактика, която Путин използва от дълго време.

Основно предизвикателство за Байдън е позицията на сила - той ще трябва да убеди Путин, че засиленият икономически натиск ще нанесе вреди, каквито предишните режими на санкции не са имали, като същевременно признава, че използването на американски сили всъщност не е на масата.

"Това е руска рулетка, в стил Путин - кой ще мигне първи?" каза Оксана Антоненко, директор на Control Risks в Лондон.