Горанов за наредба Н-18: Упреците, че целим силово налагане, не са верни

Среща с бизнеса се проведе в Министерски съвет, финансовият министър посочи, че ако не се намери разбиране, работата по промените ще започне отначало

17:52 | 10 февруари 2020
Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС
Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика, и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“.  Така министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към противници на новата Наредба за касовите апарати на извънредна среща в Министерския съвет с търговците.

„Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, уточни Горанов.

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. „Наредба Н-18“ касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово-разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов.

Промените в наредбата бяха отложени до август. Трябваше да влязат в сила в края на януари, но заради проблеми и недоволство от страна на бизнеса бяха отложени. 

„Подкрепяме наредбата, подкрепяме принципа на наредбата", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Станислав Попдончев от Българската стопанска камара подчерта, че трябва да се обезпечи киберсигурността на данните, които търговците изпращат към НАП посредством мобилните оператори." Няма предприятие, което Наредба Н-18 не го касае", категоричен бе той и допълни, че всеки един търговец трябва да се информира за това как тя го засяга. 

За проблем с връзката между софтуерите за продажби и сървърите на приходната агенция сигнализира и Михаил Петров, финансово-административен директор на голяма търговска верига. Според него трябва да има 24-часова поддръжка в НАП, за да не се губи време при решаването на проблемите. Според него фактът, че има такива, е притеснителен.

Горанов обясни, че след хакерската атака в НАП от средата на миналата година върви проект за подмяна на техническата обезпеченост на агенцията на стойност милиони левове.

Десетки хиляди търговци вече работят по новите изисквания на Наредба Н-18. Това заяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по време на срещата.

Тя допълни, че за близо 2 години НАП е провела над 300 срещи с различни браншове.До момента приходната агенция е прегледала 900 софтуера за управление на продажбите, които са преминали процедурата на преглед. В процес на вписване са още 130.

„Промените в наредбата са единственият начин да се преборим с нелоялната конкуренция и сивата икономика. Поправките са в интерес на всички,които спазват закона“, категорична бе Димитрова.