В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бойко Борисов: Ако отменим Наредба Н-18, ще ни критикуват, че няма държава

Според премиера целта на наредбата е да изсветли сектора

14:44 | 28 януари 2020
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Целта на Наредба Н-18 за касовите апарати е изсветляване на бизнеса. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на 14-ата годишна среща на бизнеса и правителство, организирана от "Капитал". 

За утре е организиран национален протест срещу наредбата, която според експерти засяга 90% от бизнеса. 

"Ако изтеглим наредбата, ще кажете, че държавата не изпълнява функциите си", добави Борисов. Министър-председателят посочи, че навсякъде в Европа се предоставят касови бележки, докато в България се крият оборотите. 

Ако се отмени наредба Н-18, ще критикуват, че няма държава, смята Борисов.Част от изказването му бе излъчена в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.  

Финансовият министър Владислав Горанов не вижда причина наредбата Н-18 да бъде отлагана отново. Той недоумява какво значи компромис по отношение на норми и правила за наредбата. Според него от бранша искат неща, които ги няма в наредбата.

Горанов не приема аргументите на бранша, че чрез наредбата могат да се повишат цените. "Цените могат да се повишат чрез изсветляване на икономиката, но не и заради самата наредба", каза още той.

"Запечатването при нарушение в търговските обекти е регламентирано в Закона за ДДС и включва много хипотези", поясни министърът.

Борисов коментира и "Зелената сделка", според която планът на Европейската комисия е за 1 трлн. евро инвестиции за осъществяване на идеята до 2050 г. ЕС да стане първият континент в света, който да има нулев въглероден отпечатък.

"Зелената сделка вече не се коментира. Ще влезе в сила въпреки усилията на Полша, Чехия, нашите," каза Борисов.

Изказването на Борисов гледайте във видеото