Повече от 100 държави подписват глобалното споразумение за метана

Али Изади, BloombergNEF

14:13 | 4 ноември 2021
Обновен: 16:23 | 4 ноември 2021
Преводач: Петя Кушева

Говорихме за управление на очакванията след Г-20 през уикенда. По-добри ли са резултатите от Глазгоу или по-лоши отколкото сте очаквали?

Ако мога да използвам приоритетите на премиера Борис Джонсън, припомнете си - въглища, коли, пари и дървета – при всички тези елементи видяхме осезаем напредък. Относно въглищата може да поставите под въпрос дали е имало директни съобщения, но когато държави като Виетнам обещават да достигнат  нулеви емисии до 2050 г., това предполага, ако искат да имат подреден икономически преход, то означава че до средата на 30-те години ще премахнат постепенно превозните средства с двигател с вътрешно горене. От тази гледна точка е положително.

Разбира се, ако погледнете 2030 г като цяло за цел за намаляване на емисиите, все още сме далеч от постигане на понижение на температурата доста под два градуса. Това е нещо, което все още изисква много повече усилия. Но като цяло както чух от домакина от Обединеното кралство, бих бил доста доволен от това колко далеч стигнаха първите няколко дни.