Следващата ви почивка може да е на плаващ хотел

Ники Екщайн, Bloomberg

13:00 | 29 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Искате да спите в плаващо имение насред Атлантическия океан, където румсървиз се предлага с моторна лодка, а частният басейн е на горната палуба? Време е да отидете в Маями.

През януари градът ще получи най-готиния си нов туристически комплекс Aркъп.

Може да се разположи в океана, защитен от урагани, да се прибере в яхтено пристанище или да излезе на две хиляди и петстотин морски мили в океана.

Само няколко такива плаващи домове съществуват по целия свят.

Първият прототип е с четири спални, построяването му струва 5 млн долара и е завършен през 2019 г. Другият наскоро беше поръчан туристическа компания от Маями, която се надява да го превърне Аркъп в нов вид ваканционен имот под наем.

Персонализираната яхта-къща, наречена Аркъп 40, ще се наема чрез SEXTON Stays, конкурент на Airbnb, който планира да купи до 10 броя Аркап и дори да ги свърже заедно в плаващ курорт. Но само с един Aркъп в момента, може да е трудно да се направи резервация.

SEXTON каза на Bloomberg, че плаващият дом вероятно ще има най-много две спални, стъклени стени, които издържат на бури, външна кухня и хидромасажна вана на горната палуба.

Ако гостите искат да останат край брега, се очаква да акостират на градското пристанище в центъра на Маями.

Но за тези, които искат пълното изживяване на корабоплаването, капитанът може да отведе гостите насред океана и да се върне обратно на брега, оставяйки ги съвсем сами.

Ако времето се развали, корабът може да се самостабилизира чрез прибиращите се колони, наречени сонди, които се спускат на 6 метра дълбочина във водата.

За хората в Дубай или Сингапур самостоятелна единица Aркап няма да си струва пътуването.

Хората в Азия и Близкият изток имат много по-лесен и по-широк достъп до петзвездни курорти на вода с пълно обслужване.

Но за хората в САЩ, няма голяма конкуренция на Аркъп на Sexton. Единствените полулокални опции за бунгала на вода се откриват в някои курорти в Карибите и в Eldorado Maroma в Мексико, който е на няколко часа със самолет от Ню Йорк Сити.

Други възможности за дом на вода, които се разработват поне от 2016 г. тепърва трябва да отворят, включително Vice Roy и Bocas Del Тоrо в Панама.

Дори Airbnb и Verbo нямат какво да предложат като плаващи хотели в Северна Америка. Това прави цената от около хиляда и двеста долара на вечер - малко по-лесна за преглъщане, защото все пак е по-евтино от луксозна яхта.