Ген. Марк Мили: Нямам пълна свобода на словото

Ген. Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете

15:58 | 28 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Като висш военен вие сте донякъде ограничен в това какво можете да кажете публично по много проблеми. Мислите ли, че в нашето общество корпоративните лидери и официални лица би трябвало да коментират обществени въпроси като климатичните промени или расовата дискриминация или смятате, че е най-добре хората просто да си вършат работата?

Американците са умни хора. Те са публично ангажирани по широк спектър от проблеми, а ние, съвсем основателно, имаме свобода на словото. Американците трябва да изразяват мнението си по всяка тема, по която решат.

Значи очаквате с нетърпение деня, когато ще сте цивилен гражданин и ще можете да кажете каквото искате без да се тревожите, че някой ще каже: не можете да говорите за това или онова.

Ние сме уникални, ние сме онзи 1%, който се е отказал от част от правата си, за да могат 99% да имат всички права. Аз не разполагам с пълна свобода на словото, дори и когато се пенсионирам. Но смятам, че е хубаво, че всеки американец може да изрази мнението си по всякакви теми. Това е признак на една здрава демокрация.

Налице ли е при военните различен поглед към нещата след убийството на Джордж Флойд?

Нашите военни, а сигурно и всички военни по света са отражение на обществото, от което произлизаме. Проблемите и противоречията на обществото се отразяват и сред военните.

Една от задачите ни като офицери и военнослужещи е да поддържаме добър ред и дисциплина, а също и да разбираме какво се случва с нашите войници. Важно е нашите лидери да са в крак със случващото се в обществото  и да могат да помогнат то да бъде обяснено, така че войниците да разберат случващото се около тях, защото те са отражение на обществото ни.