Нидерландия подкрепя данъчното споразумение на ОИСР

Ханс Вийлбриф, министър на финансите на Нидерландия

18:00 | 27 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Нека ви питам най-напред за данъчната сделка. Вие подкрепяте международния данъчен закон. Какво още трябва да стане, за да се затворят данъчните убежища и да се накарат страни да плащат справедливия си дял и да не позволяват избягване на плащането на данъци? Не знам дали избягване не е твърде силна дума, но да кажем – да не използват системата.

Нидерландия много силно подкрепя данъчното споразумение.

Бяхме в лошия списък на страните, които подкрепят неща, на които сега не гледаме особено положително. Има съгласие. Това означава, че всички страни начисляват един и същ корпоративен данък и спира надпреварата към все по-ниски данъци.

Ако питате какво още трябва да се направи, ще ви кажа, че има още работа. Ние правим много в национален план. Удържаме данък върху дивидента от юрисдикции с ниски данъци, удържаме данък върху роялти таксите.

Може да погледнете и какво правят тръстовете във вашата страна.

Има още много какво да се направи.

Но това споразумение е знаково за развитието в тази посока.

Минималният данък вреди ли на възможността на страните да създадат данъчна система, която например използва данъчните отчисления като морков, а удръжките като тояга. Това проблем ли е за суверенитета?

Не мисля. Най-хубавото в това предложение е, че не ви задължава да прилагате тези 15%, но всъщност ако не облагате с тях, страната, където е седалището на фирмата ще наложи допълнителен данък.

Така че можете да си имате своя данъчна тарифа. Но ще има допълнителен данък за мултинационалните компании.

Това е най-хубавото в системата. Позволява ви да запазите своята. Това ми харесва най-много.

Вижте втора част на видеото.