Elevation Partners: Facebook се изправи пред големи препятствия

Роджър МакНейми, съосновател на Elevation Partners

15:00 | 27 октомври 2021
Обновен: 17:33 | 27 октомври 2021
Преводач: Вера Рашева

Любопитна съм кое според Вас е най-тревожното по отношение на документите, с които Bloomberg се сдоби, а също и във връзка с разкритията на Франсис Хоуган през последните няколко месеца? Какво Ви безпокои най-много?

Според мен Франсис Хоуган е невероятно смелa, за да изнесе тези документи.

Тяхното въздействие се състои в изместване на разговора в друга посока за Facebook – от фокусирането върху проблемите във връзка със свободата на словото към връщане там, където всъщност му е мястото.

Става въпрос за бизнес модел, който на практика поставя три милиарда човека в мрежа без граници и след това задейства бизнес модел, който насърчава предизвикващи възбуда емоции.

Ето защо във Facebook се предоставя икономическо предимство на „езика на омразата“, дезинформацията и конспиративните теории.

Резултатът е, че идеите на французите, като например антивирусни новини или превъзходството на бялата раса, са плъзнали навсякъде.

Това накърни демокрацията и общественото здраве, наруши правото на неприкосновеност на личния живот.

Това е огромен проблем.

Ако сте инвеститори, акциите на Facebook са нещо страхотно за вас.

Обаче в перспектива е необходимо да си зададете следния въпрос:

Ако САЩ загубят способността си да бъдат демократични и ако всеки един от нас загуби способността си да прави свой собствен избор, понеже това се прави от интернет платформи, това добра сделка ли е?

Според мен това е истинският въпрос, който възниква.