ЕС започва преговори с Великобритания

Джулиет Сали, Bloomberg Сингапур

12:00 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Brexit

В близките дни ЕС и Великобритания започват нов кръг преговори в Лондон за търговските бариери в Северна Ирландия. Преди това Брюксел направи серия от предложения за промяна в търговския протокол за намаляване наполовина на митническите проверки на територията. ЕС предлага да намали и санитарните проверки за много стоки с 80%. Британците твърдят, че съществуващото споразумение не работи.

Норвегия

Полицията в Норвегия разследва дали убийството на петима души и раняването на други двама при нападение с лък и стрели е терористичен акт. Предполага се, че нападателят е действал сам, когато е започнал да стреля в центъра на градче до Осло. Полицията временно ще въоръжи участъците в страната след инцидента.

Турция

Турската лира падна до рекордно ниско ниво спрямо долара след като президентът Ердоган уволни трима членове на комисията по лихвите на централната банка, с указ, подписан през нощта, както научи Bloomberg. Тримата са уволнени за несъгласие с призива на Ердоган да продължават да намаляват лихвите, въпреки високата инфлация.