Посланикът на Франция в САЩ: Остава още много работа

Филип Етиен, посланик на Франция в САЩ

06:00 | 14 октомври 2021
Обновен: 07:57 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Добре дошъл отново във Вашингтон, посланик Филип Етиен, след отзоваването ви. Да започнем от скарването между Париж и Вашингтон заради сделката за подводниците. Има ли смяна в тона на двамата партньори и в трансатлантическите отношения? Изглеждат ли вече по-позитивни, особено след срещите между държавния секретар Блинкен и посланика за климата Кери в Париж?

След шока, който усетихме в моята страна от съобщението без предварителни консултации и без да е била информирана моята страна, след като президентът Байдън се обади на президента Макрон на 26 септември, започнахме заедно със САЩ задълбочен процес на консултации. Има вече много срещи. Много, много задълбочени срещи на основата на общите ни цели, за да решим какви конкретни стъпки заедно можем да предприемем, за да възстановим доверието.

И не само това. Двамата президенти решиха в кои области трябва да предприемем общите стратегически действия между САЩ и Франция, за да намерим отново доверието.

Говорите за липсата на доверие. През лятото премиерът на Австралия Скот Морисън имаше някои въпроси около подводниците. Дали французите не са били достатъчно ясни или пък е имало нещо недоизказано? Защото французите бяха силно изненадани, когато се обяви прекратяването на сделката?

Наистина бяхме изненадани. Научихме от новините за новата сделка.

Признаваме, че САЩ поеха инициативата да се свържат с нас.

Но сега вече най-важното за нас със САЩ – тук говоря за френско-американските отношения – е, че решихме да продължим напред.

Още не сме го направили, има още много работа. Но поне процесът започна и трябва да доведе до среща на двамата президенти в края на месеца в Европа. Когато президентът Байдън отново ще дойде в Европа.