Готви ли се ЕС за потенциален обрат в политиката на САЩ

Филип Етиен, посланик на Франция в САЩ

07:51 | 14 октомври 2021
Обновен: 10:57 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Как стават тези неща, когато Европа не е единна по много въпроси? Мисля особено за енергетиката. Германия зависи от Русия за своя газ. Франция получава газ от Русия, но главно е насочена към атомната енергия. А Унгария обвинява европейската Зелена сделка за енергийната криза. Как обяснявате това?

Вярно е, че в ЕС имаме различни енергийни миксове.

Посочвате различните позиции към ядрената енергия, но имаме силни европейски политики за климатичния преход.

ЕС е световен лидер в намаляване на емисиите срещу промените в климата.

ЕС през годините разви и запазва някои различия, дори по така важни въпроси. Вижте например Франция и Германия – бил съм посланик в Берлин и мога да ви кажа, че френско-германското сътрудничество, което е в основата на европейската интеграция никога не е означавало, че сме съгласни по всичко.

Точно обратното, понеже заемаме някои различни позиции, когато Франция и Германия се съгласят по даден въпрос, това е много силно сътрудничество, което повишава перспективата за целия ЕС. Защото можем да постигнем нещо много ценно за останалите европейски страни.

В ЕС всеки, всяка страна участва във вземането на решение. Но всяка страна идва със своите колебания и заедно след това вземаме общото решение. Това е основата на европейската интеграция. Важи и в областта на енергетиката, въпреки различията ни.

Като говорим за енергетика, администрацията на Байдън върна САЩ към Парижкото споразумение. Предстои СОР26, обсъждат се преговорите с Иран. Тревожите ли се с партньорите си, че ако има нови избори и ако дойде на власт президент като Тръмп, който иска да се откаже от някои международни ангажименти, всички тези усилия ще бъдат на халост? Тревожите ли се като полагате всички тези усилия? Готвите ли се за потенциален обрат в американската политика?

Ние, европейците, поддържахме активно Парижкото споразумение в последните 4г. Обединихме международната общност, въпреки оттеглянето на САЩ. Запазихме подкрепата на много американски градове, бизнеси, губернатори, които продължиха да подкрепят Парижкото споразумение за климата и неговите цели.

Второ, виждаме всеки ден задълбочаването на промените в климата.

Все повече катастрофични метеорологични явления.

Смятам, че осъзнаването на ефектите от климатичните промени се разпространи така, че ще бъде все по-трудно да се отрече необходимостта да се действа много активно.

И трето, сега имаме нова американска администрация. Джон Кери работи с президента Байдън и цялото американско правителство и всички са много активни. Те се включиха в борбата на европейските страни и са много активни.

Надявам се да предоставим факти и да изпълним целите си в ускоряване на климатичните си амбиции на всяка страна. Не можем да се връщаме назад, защото ще бъде ужасно за целия свят.