Ще имат САЩ и Европа различен подход към Китай

Филип Етиен, посланик на Франция в САЩ

06:30 | 14 октомври 2021
Обновен: 10:57 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Наскоро научихме от Брюно Льомер, когато спомена за различия между Париж и Вашингтон по отношение на Китай, че Европа трябва да работи с него, а САЩ иска да се конфронтира. Дали това разделение в подхода към Китай може да се избегне? Или Европа и САЩ ще имат различни подходи?

Бил съм посланик в ЕС и в Германия преди да дойда във Вашингтон. Личният ми опит, базиран на фактите показва, че ЕС не само е приятел, но много активен приятел и ЕС започна да отчита всички предизвикателства, свързани с развитието на мощта на Китай.

През 2019г. сме определили политиката на ЕС към Китай. Като съчетание на еквивалентност на системите, фирмена конкуренция в областта на технологиите и икономиката и работа с Китай по глобалните въпроси като климата.

Това, което чувам в САЩ не е по-различно от това.

Може да си имаме собствена позиция, защото не сме едни и същи, имаме собствени отношения с Китай, но споделяме голяма част от принципите, според дефиницията, която сме дали. И я следваме на практика в отношенията си с Китай.

Президентът Макрон иска Европа да бъде поставена на първо място. Във външната политика предлага глобален подход, който е по-малко зависим от САЩ. Франция и Елисейският дворец имат ли подкрепата на останалата част от Европа? Тръгва ли Европа по пътя на по-голяма независимост? Ще останат ли трансатлантическите отношения така важни, както винаги са били?

Задавате ми въпроса, все едно има противоречие. Няма противоречие. Искаме във Франция, както и във всички европейски страни да поддържаме много силен трансатлантически съюз особено между страните от ЕС и САЩ.

От друга страна обаче – и това бе една от темите, засегнати в нашите стратегически разговори със САЩ – искаме по-силен европейски съюз, по-способен военен съюз в допълнение към НАТО. Смятаме, че това е добре за САЩ и добра новина за американската сигурност. Защото ако засилите един стълб в алианса – европейският, засилвате целия алианс.

Смятаме, че двете неща вървят заедно.