Lowy: Споделена доминация е оксиморон

Ричард Макгрегър, старши изследовател в Институт Lowy и автор в Bloomberg Opinion

13:13 | 13 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Как се промени ситуацията в светлината на възстановяването от пандемията в Съединените щати и на регулаторния контрол в Китай?

Не мисля, че стремежът за надмощие е фундаментално променен. Предполагам имате предвид дали този на САЩ се е увеличил, а на Китай намалял.

Ако погледнете китайските действия, те казват: „Ние не се страхуваме от дълготрайната конкуренция или състезание със САЩ.“

Краткосрочните проблеми, които виждаме в китайската икономика сега, възстановяването в САЩ, което е осуетявано от техните собствени проблеми с Ковид, не мисля че това фундаментално променя курса на конкуренция, който тези две държави следват в момента и да има потенциална опасност от преминаване към някакъв конфликт.

Това не звучи като вероятен сценарий за споделена доминация?

Предполагам, че споделена доминация звучи малко като оксиморон. Или доминирате или не.

Или доминирате в една част на света, а не доминирате в друга.

Фронтовата линия на съревнованието е Тайван, Южнокитайско море и подобни на тях.

Целият смисъл на рестартирането на американската външна политика в последните четири или последните шест години е САШ да бъде по-силен конкурент в този район.

Не виждам изобщо това да се промени в краткосрочен план и САЩ да трябва да направят съществени компромиси, но няма отстъпване назад от едната или от другата страна в момента.