Siemens иска бизнес план за Германия

Йозеф Кезер, председател на надзорния съвет на Siemens Energy

21:30 | 16 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Какво искат главните изпълнителни директори в момента? Какво според вас ще реши изборите?

В края на краищата хората ще решат, защото те ще гласуват и ще има мнозинства, а след това коалиции. Така че това е демократичният процес. Излишно е да казвам, че този път това е фантастична възможност да поведем страната към по-голяма промяна.

Както Кристиан каза в началото, досега не сме обсъждали най-важната тема за съдържанието.

Вярвам, че Германия трябва да има цялостен бизнес план за следващото десетилетие и в него да бъдат включени пазарната икономика в среда на промяна и устойчивост, както и реално социално приобщаване.

Казвам това, защото Германия се справяше много добре през последното десетилетие и през предишните десетилетия. Въпреки това повечето ключови германски индустрии, като производството на автомобили, на инструменти, здравеопазването и други претърпяват най -фундаменталните разрушителни промени в историята. Наричаме го първата индустриална революция .......

Но имаме нужда от бизнес план, тъй като има противоречиви мнения за цифровизацията – как  ще увеличи производителността, ще ускори времето за пускане на пазара и за иновации. Но и също как ще раздели обществото, защото хиляди хора, ако не и милиони или ще загубят работата си или ще трябва да работят нещо различно.

Така че трябва да имаме план, а такъв план липсва.

Сега очевидно е време за избори и хората обещават всякакви неща, за да получат гласове.

Но в момента, в който имаме коалиция трябва да имаме план за следващите 10 години, за да може тя да е толкова успешна, както е била в последните десет години. Иначе се страхувам, че ще загубим сцепление и светът ще гледа към Германия, но светът няма да чака Германия.