Незаменимите токени и комиксите, част 1

Медис Кабаш, Quicktake

07:25 | 15 септември 2021
Преводач: Кирил Петков

NFT, или незаменимите токени, са нов начин за идентифициране на творби чрез блокчейн, чрез който можем да ги продаваме във виртуална форма.

Повечето от нас предположиха, че индустрията на комиксите ще спечели от тях, но бяхме изненадани, когато Marvel и DC Comics забраниха продажбата на NFT с техни герои.

"В огромната си част индустрията на комикси се състои от Marvel и DC. Защо тези две големи компании? Защото притежават почти всички брандове, които ще видите по телевизията. Напреднат ли достатъчно творците в индустрията, накрая неизбежно ще имат вземане-даване с Marvel и DC", казва Даниел Скот, партньор в Scott's Collectables. "Много зависи от автора. Ако сте нов, то Marvel и DC Comics ще са склонни да плащат значително по-малко. Художниците печелят като продават оригинали".

Продават ли NFT?

"В момента не, главно защото Marvel и DC не позволяват дигитални художници да продават незаменими токени от техни проекти. Това значително затруднява търговията с NFT. Заинтересовани сме, но при сегашното положение трябва да изчакаме докато Marvel и DC Comics си променят позицията", казва Скот. "Много художници преминаха към дигитални платформи, което ощетява техните продажби на творби, защото не разполагат с физически творби за продаване. Но ако започнат успешно да продават NFT, то това би променило всичко. Ако позицията на Marvel и DC Comics спрямо незаменимите токени се смекчи, пазарът веднага ще се отвори. Някои творби може да се продадат за хиляди долари".